I fredags kunde vi berätta att anställda som lämnar UIG, till exempel till följd av ett byte av anställning, kan få betala en flyttavgift på fem procent av försäkringens kapitalvärde.
Avgiften, som är en takavgift, tas ut av försäkringsgivaren. Det innebär att avgiften att flytta ut kan bli mer än dubbelt så hög för den som haft en försäkring tecknad genom UIG i förhållande till en direktupphandlad försäkring. De sistnämnda har ofta en avgift på som mest två procent av kapitalet, beroende på vilket bolag de tecknats i.
En anställd som i samband med bytet av anställning i stället väljer att fribrevslägga försäkringen får dock inte alltid behålla de upphandlade priserna i UIG, vilket innebär att kostnaderna ökar.
- Om ett företag lämnar UIG eller om en anställd gör det vid byte av jobb upphör avtalet om UIG att gälla. Då är det den nya planens avgifter som gäller. I normalfallet gäller den upphandlade avgiften under hela försäkringstiden. Skandia är ett undantag. Där höjs avgiften när försäkringen läggs i fribrev, skriver Peter Roos, chef för affärsstöd på Max Matthiessen, i ett mejl till redaktionen.
Han påpekar att det, om det gått en tid sedan försäkringen tecknades, kan vara idé att se vilka villkor som man då kan få vid en konvertering till den nya plan som den anställde går in i och jämföra det med de villkor som man då kan få.
- Det händer ju en del på marknaden och priserna har ju generellt gått ned under de senaste åren, säger Peter Roos.
Svaret antyder att den som byter jobb bör vara noga med att ta reda på vad som händer med den gamla försäkringen och noga överväga om det lönar sig att flytta ut den till den höga avgiften. Alternativt kan man låta den ligga kvar och istället försöka behålla den lägre avgiften i avtal med försäkringsgivaren. Helt klart är dock att utträdeströsklarna kan bli höga i UIG, något som bara kan tolkas som att förmedlaren är mån om att behålla sin affär och intjäning.