NYHETSARKIVET
8 mar 2013 12:15
Flytta ut UIG kan bli dyrt
Anställda, som i samband med till exempel anställningsbyten vill flytta ut försäkringar som upphandlats inom ramen för Max Matthiessens upphandling UIG 3, kan få en saltad nota. Anledningen är att bolagen, enligt avtalen med Max Matthiessen, har rätt att ta en helt annan avgift om man lämnar UIG än om man blir kvar och flyttar inom de upphandlade bolagen.

Enligt Peter Roos, chef för affärsstöd på Max Matthiessen, har man en fast avgift på 400 kr vid flytt mellan upphandlade försäkringsgivare. Den som däremot vill flytta ut ur systemet kan råka på avgifter på som mest 5 procent av kapitalet.

- Frågan kom upp i förhandlingarna och i och med att bolagen kan bli tvungna att även flytta ut gammalt kapital, så har vi accepterat att de får ta betalt om flytten går till bolag utanför de upphandlade. Vi ville förhindra att det uppstod ”avarter” inom flytten och därför gav vi bolagen möjlighet att själva bestämma vilken avgift de tar ut. Vi har dock lagt ett tak på hur mycket det får kosta som mest. Taket ligger på fem procent av kapitalet, säger Peter Roos.

Det här innebär att flyttavgiften kan bli betydligt högre för dem som har försäkringar tecknade inom UIG i jämförelse med dem som har en försäkring direkt tecknad med försäkringsbolaget.

- Bolagen har hanterat det här på olika sätt. En del tillämpar sina ordinarie flyttavgifter, andra tar inte betalt alls, säger Peter Roos.

En flyttavgift på 5 procent av kapitalet innebär att en tiotaggare som vill flytta två miljoner kr skulle få betala 100 000 kr av sitt kapital för att komma ur en lösning, något som självklart kan verka avhållande på den som tänkt flytta. Och frågan är varför Max Matthiessen, som annars talar om flytträtt som självklar, skulle gå med på de inlåsningseffekter som deras avtal med bolagen öppnar för.

- Visst blir det en återhållande effekt om bolagen väljer att ta ut den maximala avgiften, men vi har valt att fokusera på att hålla nere den interna flyttavgiften och begränsa eventuell skada vid flytt utanför. Man bör ha i minnet att i de kollektivavtalade försäkringarna inom till exempel ITP tillåts ingen utflytt alls, säger Peter Roos.

Han tillägger att en flytt alltid är förenad med kostnader för det avgivande bolaget och att den därför inte bör vara gratis.

Snart sjösätts den nya upphandlingen UIG 4 men enligt Peter Roos har man inte ändrat taket i det nya avtalet varför bolag som vill fortfarande kan ta ut maxagiften på fem procent av en flyttare.

Om och när flytträtten blir mer allmän och transparent är det troligt att det kommer att ske en viss standardisering av avgifterna varför det är rimligt att tro att de fem procent som man idag kan ta ut kommer att krypa nedåt och göra det svårare för bolag att hålla kvar vid avgifter på den nivå som idag finns vid flytt ut ur UIG.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907