AMF föreslår en radikalt annorlunda lösning på frågan om flytträtt än vad både Livförsäkringsutredningen och andra bolag som lämnat remissvar gjort. De skriver i sitt remissvar som endast berör tjänstepensioner, inte pensioner i sin helhet, till Livförsäkringsutredningen att man i och för sig håller med utredningen om de grundläggande målen, men menar att det behövs en annan lösning än den som utredningen föreslår. I korthet vill man att kollektivavtalsparterna själva ska få införa flytträtt inom sina områden.
Det man vill se är en flytträtt som bygger vidare på kollektivavtalsparternas ansvar för de kollektivavtalade tjänstepensionerna. De menar att parterna visat sig vara bra på att upphandla olika lösningar och leverantörer för de som omfattas av planerna att välja mellan och parterna har också kraft att ställa krav på produkternas kvalitet och utformning.
AMF menar att pensionsspararnas redan utsatta läge förvärras ytterligare av utredningens förslag. Deras lösning är att det ska finnas företrädare för pensionsspararna, antingen oberoende rådgivare eller arbetsmarknadens parter.
Att införa obligatoriskt krav på rådgivning vid flytt menar man inte är genomförbart. Dels för att många inte har betalningsförmågan eller intresset att betala för tjänsten. Provisionsbaserad rådgivning menar man är uteslutet eftersom det skulle leda till intressekonflikter för rådgivaren.
Istället föreslår man att kollektivavtalsparterna, som bland annat inkluderar bolagets ägare, ska ges ett större mandat att värna pensionsspararnas tjänstepensioner.
Om de ges förutsättningar att anpassa planerna till en förändrad omvärld, exempelvis när det gäller hanteringen av fribrev, byte av kollektivavtalsområde och möjlighet att byta tjänstepensionsleverantör, finns även möjlighet till ytterligare förbättringar. Här behövs bättre stöd i lagstiftningen för att det ska vara möjligt att hantera dessa och näraliggande frågor för kollektivavtalsparterna, skriver man i remissvaret.
En möjlig tredje möjlighet är enligt AMF att staten går in och tar ett större ansvar än i dag för tjänstepensionerna.
Men man avstyrker de delar av flytträttsförslaget som gäller kollektivavtalad tjänstepension och menar att det är bättre att överlåta den frågan till parterna själva. Det man föreslår då blir en långt ifrån fri flytträtt. Kollektivavtalsparterna ska enligt yttrandet stå som garanter av kvaliteten i systemet avseende exempelvis avgifter, avkastning och att produkterna innebär ett inkomstskydd för de år då hög ålder innebär att förvärvsarbete försvåras. Alltså skulle det också fortsättningsvis bara vara öppet för flytt inom avtalsområdena, eller möjligen mellan olika kollektivavtalade tjänstepensionsplaner.
Spararna har nytta av en företrädare som säkerställer deras intressen vid en flyttsituation. Kollektivavtalsparterna har bevisat att de varit framgångsrika i att säkerställa konkurrenskraftiga avgifter, risknivåer och villkor, säger Tomas Flodén, stabschef AMF, i en kommentar.