Även Alecta har lämnat ett remissyttrande om betänkande från Livförsäkringsutredningen. Till skillnad från övriga bolag som lämnat remissvar så motsätter sig Alecta förslaget om flytträtt på premiebestämd tjänstepension där premiebetalningen upphört efter att anställningen avslutats. Samtidigt som man värnar kollektivavtalsparternas ställning.
Man skriver också att det är anmärkningsvärt att utredningen gått utöver sitt uppdrag enligt kommittédirektivet genom att lägga fram ett förslag som i grunden rubbar regelverket för ömsesidiga försäkringsbolag.
Precis som AMF vill Alecta minimera utredningsförslagens inverkan på de kollektivavtalade områdena. Man menar att det måste ställas mycket höga krav på att det blir positiva effekter för de enskilda individerna för att man ska tillåta tvingande lagstiftning som inkräktar på kollektivavtalsrätten. Något man inte ser i de förslag som utredningen lagt fram.
Vid en närmare granskning av vilka effekter utredarens förslag skulle få framgår tvärtom att de negativa konsekvenserna blir både många och kraftiga samt att de positiva konsekvenserna är både få (om ens några) samt av ringa värde, skriver man i sitt remissvar.
Alecta skriver att det enda egentliga skäl som anförs för flytträtt på premiebestämd tjänstepension är att det skulle underlätta för folk att kunna samla ihop olika fribrev i en försäkring. Bolaget påpekar att det som förhindrat en sådan flytträtt är skattelagstiftningen, om den justeras kan avtalsparterna införa den möjligheten direkt i kollektivavtalen. Man välkomnar därför utredningens förslag att ändra skattelagstiftningen, men påpekar att man gärna sett att man gått steget längre och tillåtit flytt in till en befintlig försäkring.
Alecta menar att det naturliga sättet att lösa frågan om många fribrev vore att genomföra de förslag till ändringar i skattelagstiftningen som utredningen lagt fram och därefter uppmana arbetsmarknadens parter att förhandla fram praktiska lösningar för sammanförande av flera tjänstepensionsförsäkringar, skriver man.