Svensk Försäkring har inte någon samlad position om flytträtten. Trots det argumenterar man i sitt remissvar på Livförsäkringsutredningens betänkande mot flytträtt på flera punkter.
Vad gäller Livförsäkringsutredningens konsekvensanalys pekar Svensk Försäkring i sitt remissvar bland annat på hur flytträtt kan påverka försäkringsföretagens kapitalförvaltning. Svensk Försäkring påtalar att utredningen inte gjort någon egentlig analys till exempel av hur nettopremieflödena påverkar företagens placeringsinriktning.
Svensk Försäkring påpekar att en utvidgad flytträtt kan påverka företagens placeringsportföljer genom såväl minskad förmåga som vilja att bära risk. Svensk Försäkring lyfter i sammanhanget fram run-off-bolagens situation.
Utredningen hävdar att försäkringsföretagen alltid har god tillgång till likviditet i form av de premieinflöden som kommer in i företaget och att dessa likviditetsflöden kan användas för att hantera utflyttande kunder. Men detta beror på hur stora flödena är i det enskilda företaget, bl.a. med avseende på försäkringsbeståndets ålder och om företaget är stängt för nyteckning. Premieflödena är vidare i de flesta fall små i förhållande till det samlade försäkringskapitalet. Det kan därför inte uteslutas att en utvidgad flytträtt kan påverka företagens placeringsportföljer. Företagens förmåga att bära risk kan påverkas om osäkerheten om framtida kassaflöden ökar, liksom viljan att bära risk eftersom en mer stabil avkastning kan minska antalet flyttar. Sådana faktorer kan leda till att företagen anpassar sina placeringsportföljer mot mer likvida och/eller mindre riskfyllda tillgångar, skriver Svensk Försäkring.
Svensk Försäkring fortsätter: Det är svårt att uppskatta i vilken utsträckning avkastningen av försäkringskapitalet kommer att påverkas, bl.a. med hänsyn till företagens produktutbud, förmåga att bära risk och ursprungliga tillgångsallokering. En grov uppskattning visar dock att den förväntade avkastningen när det gäller traditionella livförsäkringar kan komma att minska med cirka 0,2-0,4 procentenheter per år. Med ränta på ränta-effekten skulle det i så fall innebära att det framtida pensionskapitalet minskar med cirka 6-12 procent, med motsvarande minskning av pensionsutbetalningarna.
- Det är svårt att göra uppskattningar av hur kapitalförvaltningen i försäkringsföretagen kan påverkas av flytträtt. Självfallet kommer effekterna att skilja sig mellan olika företag. Men som vi angett i remissvaret visar vår analys i vart fall en inriktning mot försämrad förmåga och minskad vilja att bära risk. Som vi också påtalar kan avkastningen även påverkas av faktorer som flyttavgifter, kostnader för ökad information och rådgivning samt överskottsreglernas utformning. Vi konstaterar att utredningens konsekvensbeskrivningsavsnitt uppvisar påtagliga brister och avsaknad av analys när det gäller dessa frågor, säger Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström.