NYHETSARKIVET
12 feb 2013 12:22
AMF kan tappa två miljarder kr i premier på att avstå brutto i UIG
I förra veckan blev det klart vilka bolag som får möjlighet att erbjuda sina tjänster i Max Matthiessens stora upphandling av tjänstepension UIG 4 – brutto. AMF, som varit med tidigare, fanns inte med bland de som upphandlats, något som beror på att AMF bestämt sig för att inte längre vara med i de bruttoupphandlade planerna.

- Förmedlare har en fortsatt viktig roll för AMF och vi har lämnat offert för netto i UIG4. Där hoppas vi att vi kommer med. Men när det gäller de bruttoupphandlade planerna har vi ansett att de är förenade med för stora affärsrisker och därför har vi valt att inte vara med där, säger Annelie Helsing, chef för företagsmarknad på AMF, till Pensionsnyheterna.

För UIG4 netto har Max Matthiessen valt att avvakta utfallet i Collectums pågående upphandling av leverantörer till ITP, som är tänkt att fungera som benchmark för prissättningen.

Det bruttoupphandlade segmentet har hittills varit störst. Enligt Max Matthiessen har det varit en relation på 80/20 till förmån för brutto. För AMF har två tredjedelar av affären hittills varit brutto. Räknat på en volym på totalt tre miljarder kr i företagsbetalda tjänstepensioner bara för AMF innebär det här att man alltså tackar nej till premier på två miljarder kr om året, om marknaden inte förändras.

- Vi ser affärsrisker med att betala provision i de här affärerna. I den lågavkastande miljö vi befinner oss i, förskjuts vår intjäning framåt i tiden, vilket kräver att kunderna blir kvar längre innan vi kan räkna hem affären. Det vi ser framför oss nu är en utvidgad flytträtt och en större rörlighet, som gör att vi inte längre vill ta den risken. Oamorterade provisioner skulle annars drabba våra andra kunder, eftersom vi är ett ömsesidigt bedrivet bolag.

Hon hoppas dock att marknaden ska gå mer mot nettoupphandlade tjänstepensioner, även om hon förstår de företag som vill att rådgivningen ska ”ingå” i priset.

- Vi tar isär värdekedjan och varje part får ta betalt för den insats de gör i varje led. Det blir tydligare för kunden. Vi som försäkringsgivare är inte inblandade i rådgivningen. I den här modellen synliggörs allas delar och alla tar betalt för det de bidrar med, säger Annelie Helsing, som säger sig ha förståelse för att alla företag inte är redo att ta på sig en ”ny” kostnad för rådgivning.

Hon konstaterar att det hittills varit mest bruttoaffärer men säger sig ändå se en ökad efterfrågan på nettoarvoderad tjänstepension. Att företagen är intresserade av transparenta lösningar och att de ser betydelsen av låga avgifter för pensionens storlek.

Ett problem med nettoaffärerna har hittills varit att om rådgivningen flyttas ut ur värdekedjan så blir den momspliktig, något som inte är fallet vid bruttobetalning.
Här hoppas hon dock att det ska komma fram lösningar som gör att den nackdelen med netto försvinner.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907