En elektronisk fullmaktsnod bör involvera så många intressenter som möjligt. Allt från försäkringsförmedlare till myndigheter. Det skriver en arbetsgrupp inom minpension.se i rapporten Fördjupad förstudie en elektronisk fullmaktsnod inom försäkringsområdet.
Som Anders Lundström, vd för Minpension.se och en av dem som arbetat med förstudien, tidigare berättat för Pensionsnyheterna, vill man se ett brett samarbete kring en elektronisk fullmaktsnod.
Fullmaktsnoden bör etableras som ett fristående aktiebolag med samtliga typer av aktörer som varit involverade i förstudien d v s försäkringsbolag, försäkringsförmedlare, valcentraler och myndigheter, som partners. En sådan lösning ger genom sin bredd förutsättningar för att konsumentnytta och effektivitetsvinster förverkligas, skriver man i studien.
Enligt det förslag som presenteras i förstudien bör man börja arbetet med att etablera en styrningsmodell som kan accepteras av samtliga parter.
Som Pensionsnyheterna tidigare rapporterat räknar man med att det ska vara möjligt att ha en fullmaktsnod igång vid nästa årsskifte. Enligt beräkningar som gjorts uppskattas uppbyggnadskostnaderna till omkring 10 miljoner kr och de årliga driftskostnaderna till drygt 5 miljoner kr, exklusive återbetalning och räntekostnader till Pensionsmyndigheten som ska finansiera etableringen av noden.
En bedömning har även gjorts när det gäller bemanningen. För att sköta den löpande verksamheten har det uppskattats att det krävs 1-1,5 årsarbetskrafter anställda i noden. Till detta kommer kostnader för externa resurser inkluderade i kostnaden för löpande förvaltning.