Om de olika parterna kan komma överens om hur en elektronisk fullmaktsnod ska organiseras praktiskt så finns det inget som hindrar att den blir verklighet ganska snabbt. Redan om ett år skulle den kunna vara i drift enligt Anders Lundström, vd för Minpension.se.
- Tekniskt är det inga stora saker som ska till. Men det beror mycket på om man kan utnyttja befintlig infrastruktur och vilka vägval som görs, säger Anders Lundström till Pensionsnyheterna.
De stora frågorna är istället att se till att alla inblandade parter får sina intressen tillgodosedda.
- Det gäller att säkerställa att alla har ett faktiskt inflytande över processen. Det här är en vital del av verksamheten som är grundläggande för många aktörer däribland förmedlare. Det är svåra frågor men jag tycker att det hittills har funnits en väldigt positiv grundton i de diskussioner vi haft med alla aktörer, säger Anders Lundström.
För att snabbt etablera en fullmaktsnod har Pensionsmyndigheten för avsikt att erbjuda en finansieringslösning. Det minskar också tröskeln för att ansluta sig till en fullmaktsnod i och med att den initiala kostnaden för noden kan spridas på flera aktörer över tiden.
- Sen måste man hitta en finansieringsmodell för den löpande verksamheten. Det här skulle innebära stora effektiviseringsvinster för alla inblandade och därmed finns det ett underlag att få fram pengar till driften genom en gemensam fördelningsmodell, säger Anders Lundström.
I förstudien föreslår man att fullmaktsnoden ska organiseras som ett fristående aktiebolag. Men vem som ska vara huvudman är fortfarande en öppen fråga.
- Det är sådant som vi får diskutera eftersom vi strävar efter en modell som stödjer verksamheten på bästa sätt, säger Anders Lundström.
Projektet har haft löpande avstämningar med en referensgrupp bestående av aktörer från försäkringsbolag, försäkringsförmedlare, valcentraler, myndigheter, branschorganisationer samt konsumentorganisationer. Syftet har varit att skapa engagemang och delaktighet, samt att förankra resultat och lösning.