NYHETSARKIVET
24 jan 2013 12:01
Finanskriskommittén vill införa makrotillsynsråd
I går presenterade Finanskriskommittén sitt delbetänkande ”Att förebygga och hantera finansiella kriser” (SOU2013:6).

Kommittén menar att man i Sverige lyckades hantera den finansiella krisen 2008 bra, men att det ändå finns utrymme för förbättringar.

Finansinspektionen har redan i dag de verktyg de behöver för att agera och behöver enligt kommittén inte ges några ytterligare befogenheter. Däremot vill man införa ett makrotillsynsråd för att bygga upp bättre kunskap om systemrisker och att utveckla nya verktyg för att förebygga sådana. För detta vill man se en bred och öppen samverkan.

Ansvaret för att besluta om och genomföra en viss makrotillsynåtgärd ska enligt förslaget ges till antingen Riksbanken eller Finansinspektionen. Man vill också att både Riksbanken och Finansinspektionen ges ansvar för makrotillsynen och att de ska samråda inför den typen av åtgärdsbeslut.

- Man gör en väldigt bra genomgång av vad som har hänt under finanskrisen i den här rapporten. Men det som jag tycker är mest intressant är det nya policyområdet makrotillsyn, säger Heidi Elmér, chefsekonom på Skandia, till Pensionsnyheterna.

Även om en fungerande makrotillsyn är nödvändig så tycker hon att förslaget från Finanskriskommittén är ganska uddlöst.

- Det känns lite som en mellanmjölkslösning. Man delar ansvaret mellan två myndigheter och det är inte klart vilka verktyg de kommer att ha, säger Heidi Elmér.

Hon tror inte att man från kommitténs sida är beredd att ge Riksbanken hela ansvaret för makrotillsynen och att man föredrar att den delas mellan två myndigheter, där den andra myndigheten, Finansinspektionen, är den som har den största möjligheten att ingripa praktiskt.

- At ge ansvaret till Riskbanken skulle ge Riksbanken, som redan har stor makt, ännu mer makt och det tror jag inte att man är beredd att göra.

Finanskriskommitténs arbete syftar till att förbättra statens möjligheter att minska riskerna för att finansiella kriser ska uppstå, och att minska skadeverkningarna om en kris ändå uppstår.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907