Det svåra ekonomiska läget tvingar nu Skandia Liv att verklighetsanpassa sina utbetalningar till kunderna. Det innebär att månadsutbetalningarna kommer att gå ned i och med att bolaget väljer att sänka sina prognosräntor.
Totalt sänks Skandia Livs månadsutbetalningar med 3,1 procent och den maximala sänkningen för en enskild kund är 7 procent. Syftet är att dagens pensionärer inte ska få sitt kapital utbetalt i en högre takt än det räcker till, vilket nästa generation skulle få betala.
Det är självklart tråkigt att justera en kunds månadsutbetalningar nedåt. De senaste 15 åren har vi lyckats leverera en återbäringsränta på i genomsnitt drygt 6 procent per år. Men de senaste årens finanskriser, svaga konjunktur och låga ränteläge har givit oss mer försiktiga förväntningar på den framtida avkastningen och det behöver vi anpassa utbetalningarna till, säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef, i en kommentar.
Sänkningen av utbetalningarna påverkar inte storleken på försäkringskapitalet och månadsutbetalningarna kan självklart aldrig bli lägre än det garanterade beloppet. Det man nu gör är att man anpassar utbetalningarna till en förväntan om en lägre avkastning på ränte- och aktiemarknaderna.
- Vi har idag ett fåtal kunder som kan ha prognosräntor på uppemot 5 procent, men de är inte så många. Vi kommer även fortsättningsvis att ha ett spann på prognosräntorna beroende på hur stor marginal till garantin kunderna har i sina respektive försäkringar, förklarar Jonas Collet, presschef på Skandia, för Pensionsnyheterna.
Prognosräntan relaterar till förväntningarna på den ekonomiska utvecklingen i framtiden och används för att månadsutbetalningarna ska bli jämnare över tid. Efter justeringen ligger den på i genomsnitt 2,9 procent för försäkringar som börjat betalas ut.
Skandia Livs kunder delar på allt överskott. Därför är det ett stort och viktigt ansvar för oss att löpande säkerställa att fördelningen mellan olika kunder blir rättvis och långsiktigt hållbar. Dagens pensionärer ska inte få utbetalningar som morgondagens pensionärer får betala, säger Bengt-Åke Fagerman.
Redan för ett år sedan sänkte Skandia Liv prognosräntan för vissa försäkringar, men nu vidgar man den grupp som får sänkta utbetalningar. Efter förändringen kommer man att ha justerat prognosräntan för alla försäkringar som inte var med om den förra sänkningen. Förändringen träder i kraft med början nu i januari 2013 men vissa försäkringstagare kommer att märka förändringen senare, beroende på när försäkringarna har sin årsförfallodag.
Livbolag använder sig av prognosräntor, som är en teknik för att se till att kapitalet som spararen får, fördelas jämnare över utbetalningstiden. Om man bara skulle betala ut kapitalet i raka rater skulle den högsta utbetalningen annars landa i slutet av livet för spararna, något som man undviker genom att lämna ett prognostiserat förskott på framtida avkastning.
Att man nu sänker räntorna innebär att man är orolig för att dagens pensionärer ska få för hög samlad pension och att mellanskillnaden annars skulle få betalas av yngre kunder, något man vill undvika.
Skandia Liv höjde prognosräntan 2007, alltså strax innan finanskrisen. Nu sänker man, eftersom man inte längre tror att man med säkerhet kan nå den prognostiserade avkastningen för alla försäkringar och att utbetalningarna därför kan komma att överstiga det garanterade kapitalet.