Pensionsmyndigheten räknar ned pensionsrätten med 8 procent när man för över premiepension mellan makar. Anledningen är att de absolut flesta överföringar, 98 procent, sker från män till kvinnor och att kvinnorna förväntas leva längre än männen. Sedan slutet av förra året är det förbjudet att könsdifferentiera försäkringspremier. Men på Pensionsmyndigheten menar man att de har rätt att fortsätta att sätta ned pensionsrätterna, eftersom det görs lika oberoende om en man för över till en kvinna eller tvärt om.
Enligt Lars Billberg, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten, finns det en rad skäl till varför den dom i EU-domstolen som förbjöd könsdifferentierade försäkringspremier inte är tillämpbar på Pensionsmyndighetens beslut.
- Det är kanske egentligen en fråga för juristerna, men enligt mig och andra aktuarier så gäller domen bara privata bolag och alltså inte allmänna pensionssystem. Men vi får å andra sidan inte könsdifferentiera enligt vår egen lagstiftning heller och det anser jag inte att vi gör, säger Lars Billberg till Pensionsnyheterna.
En anledning är att utan nedskrivningen vid överföringar så skulle det vara möjligt att lura systemet genom att föra över mannens pensionsrätt på kvinnan, som statistiskt sett kommer att få utbetalningarna under en längre period.
- Den enklaste förklaringen till varför vi har de regler vi har är att det står så i lagtexterna. Lagstiftarna var tydliga med att par som förde över pension från en person till den andra inte skulle tjäna på det på bekostnad av de som inte gör så, säger Lars Billberg.
- Dessutom gäller nedskrivningen oavsett kön, den görs på alla som flyttar pensionsrätten. Sen är det så att det generellt är kvinnor som får ta emot pensionsrätt, men det här menar vi att vi har rätt att göra.