I mellandagarna enades parterna om att förlänga KAP-KL och att fortsätta förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal för kommun- och landstingsanställda. Därmed undvek man att hamna i ett avtalslöst läge, som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hotat med när man sa upp avtalet tidigare i höstas.
I september 2012 sa arbetsgivarna ensidigt upp pensionsavtalet för 1,1 miljoner anställda. SKL har krävt att man skulle komma överens om riktlinjer för fortsatta förhandlingar för att gå med på att förlänga det gällande avtalet. Och det har man alltså lyckats med.
Det man nu kommit överens om är att KAP-KL prolongeras tills vidare med fjorton dagars ömsesidig uppsägningstid. Målsättningen är att avtalet ska börja gälla den 1 januari 2014 och att det nya avtalet ska gälla för samtliga arbetstagare födda 1986 och senare. Enligt Läkarförbundet är målsättningen att parterna ska komma överens om ett helt avgiftsbestämt pensionsavtal.
Därmed ser det ut som att SKL kommer att få igenom sin viktigaste punkt, att bli av med de förmånsbestämda delarna inom KAP-KL. Men förändringen kommer alltså bara att gälla för de yngsta, födda 1986 eller senare. De som är födda före 1986 kommer inte att påverkas.
Vi är nu nöjda med att ha kunnat komma överens om med SKL och Pacta. Det ger nu alla möjligheter att sedvanligt förhandla parterna emellan för ett bra resultat. Nu behöver vi inte fokusera på vad som sker ute i kommunerna och landstingen för våra medlemmar, utan får tid att arbeta fram ett riktigt bra pensionsavtal för hela den kommunala sektorn, säger Eva Fagerberg kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR, i en kommentar.
Vi kan konstatera att vi nu behöver ett pensionsavtal som är anpassat till övrig arbetsmarknad eftersom rörligheten mellan privata och kommunala anställningar ökar för varje år. Målet nu är ett pensionsavtal som matchar kraven på 2010-talet och samtidigt utgår våra medlemmars och från kommunal sektors behov, säger Eva Fagerberg.
Läkarförbundets chefsförhandlare Karin Rhenman säger att en helt avgiftsbaserad tjänstepension under en lång yrkeskarriär kan innebära goda möjligheter till en bra pension, men att den också innebär en risk.
Mot bakgrund av läkares ökade rörlighet mellan landstings- och privatdriven sjukvård finns det en acceptans hos medlemmarna för en avgiftsbaserad tjänstepension, om man kan spara tidigt i karriären. Förmånsbaserat är i viss mån tryggare. Och nu har vi tryggat det för alla som redan är inne i systemet, säger Karin Rhenman i en kommentar.