Upphandlingen av försäkringsgivare till ITP-planen blev i praktiken en blåkopia av den förra upphandlingen. Svenskt Näringsliv fick inte igenom sitt önskemål om anslutningsförfarande eftersom PTK vägrade. Inte heller blev det några ändringar när det gäller ickevalsalternativet där det är ett alternativ i traditionell försäkring som ska upphandlas.
- Det blev inte så stora förändringar jämfört med de tidigare upphandlingarna. Men vi tycker fortfarande att de som vi genomfört tidigare efter den här modellen fungerat bra, även om vi tycker att det finns flera sätt att bygga systemet på, säger Svenskt Näringslivs försäkringsexpert Hans Gidhagen till Pensionsnyheterna.
Han noterar dock en liten seger, som innebär att man framgent ska ha möjlighet att stanna i ett bolag som inte längre är valbart efter den nya upphandlingen. Det blir alltså inget obligatoriskt omval, vilket PTK gärna ville ha.
- De som gjort ett val uppskattar inte att de inte längre får vara kvar i ett bolag som inte blir valbart i fortsättningen. Det är något som vi hört både från anställda och ute på företagen. Om de väl gjort ett val vill de inte göra om det. Om vi skulle ha gjort ett obligatoriskt omval, hade det antagligen betytt att det blivit ännu fler som hamnat i ickevalsalternativet, säger Hans Gidhagen.
När det gäller den lagstiftning som kan följa av Tord Gransbos flytträttsutredning, är det ingenting som man tagit höjd för i förhandlingarna. Det är, enligt Hans Gidhagen, inte klart hur en kommande lagstiftning kommer att se ut.
- När den kommer får vi väl anpassa oss. Det är alldeles för mycket som är oklart om hur de tänker om flytträtten i den utredningen, säger han.
Han tillägger att frågor som rör den interna flytträtten, alltså hur man ska tillåta byten under Collectums paraply, så är det ingenting som man berör i den intresseanmälan som nu gått ut. Däremot kommer den att tas upp i upphandlingsunderlagen som ska skickas ut till bolag som vill vara med.