Skandia föreslår i ett brev till Finansdepartementet att man ändrar i reglerna kring avräkning av utländsk skatt vid fusion och överlåtelse av hela försäkringsbestånd.
Det är i arbetet med ombildningen av Skandia Liv till ett ömsesidigt bolag som man har upptäckt vad man tror är ett misstag i lagstiftningen. Förbiseendet gör att det är tveksamt om avräkning utländsk skatt genom nedsättning av avkastningsskatt på pensionsmedel kan godkännas. För Skandias del ger detta en dubbelbeskattning av pensionskapitalet under två år med cirka 150 miljoner kr per år.
För ett par månader sedan rapporterade Pensionsnyheterna att Skandia sökt dispens från regeringen om att slippa de nuvarande reglerna om beskattning av kapitalpensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar. I arbetet med att göra om Skandia till ett ömsesidigt bolag hade man upptäckt att en effekt blir att de kunder som har så kallade kapitalpensionsförsäkringar kommer att drabbas av dubbel avkastningsskatt efter ombildningen. Anledningen är enligt bolaget en olycklig formulering i övergångsbestämmelserna till en skattelagändring som enligt Skatteverkets tolkning leder till en skattehöjning.
Kapitalpensionsförsäkringar beskattas med samma skattesats som pensionsförsäkringar, 15 procent. Men om försäkringsavtalen överlåts till en annan försäkringsgivare eller till och med till en annan del av försäkringsgivarens verksamhet så anses det som att ett nytt avtal ingåtts och försäkringen räknas då som en kapitalförsäkring och beskattas också som en sådan med 30 procent. Anledningen är övergångsbestämmelser till en skatteändring från 2008.
Men det är alltså inte det som det nya förslaget om ändring i skattelagstiftningen gäller.
- Det finns inget beslut i dispensärendet. Det vi nu föreslår för finansdepartementet är en lagändring av teknisk karaktär för att rätta till en felaktighet som vi tror beror på ett förbiseende, säger Magdalena Wetterfors, skattechef på Skandia, till Pensionsnyheterna.