NYHETSARKIVET
13 dec 2012 12:20
Arbetsgivarna i kyrkan vill ha förmånsbestämda pensioner
Arbetsgivarna i Svenska Kyrkan och KFO låter pendeln svänga tillbaka och föreslår sina motparter en helt ny typ av hybridplan för 110 000 anställda inom kyrkan och kooperationen.

Enligt den skiss som arbetsgivarna presenterade i går eftermiddag vill man att tjänstepensionen ska vara förmånsbestämd under taket på 7,5 inkomstbasbelopp och premiebestämd däröver. Det är något av en mindre revolution i Sverige där snart sagt alla planer under de senaste åren gått den motsatta vägen.

Förutom anställda i Svenska Kyrkan har KFO ambitionen att få in den nya planen och ersätta de planer som nu finns i den kooperativa sektorn, till exempel KTP-planen för anställda i kooperativa företag.

- Jag tror inte att det finns någon likadan plan någon annanstans i Sverige förklarade Richard Blom, konsulterande aktuarie och en av dem som designat planförslaget.

Tanken är att de anställda ska tjäna in en förmån motsvarande 12 procent av varje års inkomster. Denna ska kunna tryggas på konto med kreditförsäkring, i stiftelse eller i försäkring, och där kan Kyrkans Försäkringsförening vara ett alternativ.

En innovation är dessutom att man tänker sig att det ska finnas flytträtt på både den förmånsbestämda och den premiebestämda delen. För den premiebestämda delen över taket vill man skapa en möjlighet till pensionsval men eftersom det rör förhållandevis få individer, omkring 10 000, kan man inte handla upp på samma sätt som inom ITP eller Avtalspension SAF-LO.

- Vi har 60 000 anställda som är försäkrade i föreningen och vi ser vårt förslag som viktigt för försäkringsföreningen, berättade Helén Källholm, vd för Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation, på en presskonferens igår.

På lönedelar över taket tänker man sig en premiebestämd lösning med ett intjänande på 30 procent av ”kontant utbetald bruttolön”, något som gäller både för den förmånsbestämda och den premiebestämda lösningen. Men den förmånsbestämda bottenplattan gäller för alla, oavsett lön.

För att matcha livslängdsökningen skissar man på 35 års intjänande för full förmån, men det är inte definitivt, enligt KFO:s P-O Westerlund som också varit inblandad i arbetet med att ta fram den nya planen.

- De 35 åren inte huggna i sten. Några av oss som jobbat med förslaget har velat ha 40 år medan jag har sagt 35 år. Vi får se hur facken tar emot förslaget och se vad de säger, sa han.

Enligt de beräkningar man gjort av kostnaderna för den nya planen ska den inte bli dyrare än den nuvarande och det även i det nu rådande lågränteläget.

En stor del av besparingarna kan man hämta på att den nya planen inte innehåller någon valfrihet. Det gör att man totalt sett räknar med att ålderspensionsdelen ska hamna på omkring 0,2 procent av kapitalet.

- Den mängd val man har i de nya pensionsplaner som skapats betalar de anställda dyrt för, men trots det är det väldigt få som använder sig av valfriheten. Det som brinner upp i kostnader kan man göra pension av och i slutänden är ju den enda skillnaden mellan olika pensioner hur mycket pengar det blir. Någon annan skillnad finns inte, förklarade försäkringsjuristen Per Andelius, som varit en av konsulterna som skapat den nya planen.

I den förmånsbestämda delen kommer arbetsgivaren att ta på sig ränterisken och långlevnadsrisken. Däremot kommer man aldrig att skriva in värdesäkring i avtalet. Den kommer precis som fallet i Alecta att bestämmas år från år om kapitalavkastningen räcker till.

Motparterna fick en översiktlig dragning av arbetsgivarnas förslag till den nya pensionsplanen i går eftermiddag och enligt Arne Mårtensson, förbundsdirektör på KFO, var mottagandet ”återhållsamt positivt”.

KFO och Kyrkans arbetsgivarorganisation hoppas att överläggningar om den nya planen ska kunna påbörjas på nyåret. Nu återstår bara att se om facken är lika positiva.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907