Trots att vi lever längre blir det allt vanligare att ta ut tjänstepensionen på kort tid. Under de senaste tio åren har andelen som tar ut pensionen under en begränsad period ökat med över 30 procentenheter. Det skriver AMF i sin Pensionsrapport 2012 som publicerades i dag.
Det blir allt vanligare att ta ut hela eller delar av tjänstepensionen på kort tid, vilket kan få allvarliga konsekvenser både för äldre pensionärers privatekonomi och för samhällets möjligheter att finansiera välfärden genom avgifter. Det är stora skillnader mellan pensionärshushållens inkomster och spridningen förväntas bli allt större framöver, skriver man i rapporten.
På AMF anser man att man bör agera för att få folk att istället välja pensioner med livslång utbetalning.
Man bör överväga en regelförändring som främjar livslånga pensioner, säger Fredrik Nordström, chef för trygghetsekonomi på AMF, i en kommentar.
År 2002 tog 3 procent av AMFs sparare som fick möjlighet att välja utbetalningstid ut pensionspengarna på kort tid. 2012 hade andelen ökat till 36 procent. Denna utveckling får på sikt allvarliga konsekvenser både för äldre pensionärers privatekonomi och för samhällets möjligheter att finansiera välfärdsinsatser med avgifter.
Pensionerna påverkas av hur individen väljer utifrån pensionsleverantörernas utbud. Allt fler hamnar i fondförsäkringslösningar utan garanterade pensionsbelopp och allt fler tar ut pensionen under en kortare period. Utvecklingen vi nu ser innebär att ett stort antal pensionssparare i framtiden kommer att ha en pensionslösning helt utan försäkringsskydd, säger Fredrik Nordström.