Svenskt Näringsliv är frågande till idén att lagstifta om höjd pensionsålder. I stället menar man att man borde locka äldre till att arbeta genom att skapa arbetstillfällen som anses vara attraktiva för äldre.
I en undersökning som Svenskt Näringsliv låtit göra svarade var tredje tillfrågad mellan 65 och 75 år att de skulle vilja fortsätta arbeta. Helst på deltid, mellan 15 och 20 timmar i veckan. Det skulle man kunna tillgodose genom arbetstillfällen som är bättre anpassade till äldres önskemål menar man.
Man är också orolig för att en höjd pensionsålder ska få motsatt effekt än den önskade.
Att höja den formella pensionsåldern kan göra arbetsgivare mer obenägna att anställda människor i den övre medelåldern om dessa sedan får anställningsskydd till en högre formell pensionsålder. Hur många anställer en 63-åring om den sedan kan hävda anställningsskydd fram till 75-årsdagen oavsett hur arbetsförmågan utvecklas?, skriver Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DN.
De menar att en höjd formell pensionsålder i och för sig ökar antalet äldre i arbete, men att kostnaderna för sjukskrivning, förtidspension, arbetslöshet och liknande samtidigt ökar.