Vi på Avanza Bank ser positivt på den information som kommit ut från Livförsäkringsutredningen avseende flytträtt på pensionskapital. Förslaget innebär retroaktiv flytträtt för fribrev inom all premiebestämd pension, cirka 1 000 miljarder kr. Det motsvarar hälften av hela pensionssparandet i Sverige, vilket är ett betydande belopp och ett bra första steg mot full retroaktiv flytträtt på pensionssparande. Det viktiga är nu att den del som blir aktuell blir praktiskt flyttbar på riktigt.
Ett pensionssystem som under så lång tid gynnat stora försäkringsbolag, avtalsparter och försäkringsrådgivare har självklart starka motståndare till fri flytträtt fullt ut bland dem. Våra politiker måste se igenom deras argument om att spararen skulle få sämre villkor om inlåsningen togs bort eller att ett få tal sparare skulle utnyttja flytträtten. Varför detta motstånd om villkoren är fördelaktiga och konkurrenskraftiga?
För att flytträtten ska kunna bli en realitet krävs tre lösningsförslag. Först och främst behövs flyttiden regleras. Idag är det inte ovanligt att det tar upp till sex månader att flytta det som går, vilket är ett sätt att förhala och motarbeta ett flyttuppdrag. Vi anser att det inte får ta längre än två veckor. Jämför med när man flyttar sitt fondsparande eller IPS.
För det andra måste ett maxtak för flyttavgiften sättas. Idag finns förespråkare som vill att spararen ska behöva stå för en del av pensionsbolagens marknadsföringskostnader. Vi anser att ett maxtak på 1 000 kr är rimligt som en administrativ flyttavgift. Marknadsföringskostnader är försäkringsbolagets kostnad, inte spararens.
För det tredje måste det tas fram en branschgemensam beräkningsgrund för hur pensionskapitalet ska värderas.
Modellen i den amerikanska pensionslösningen 401k kan vara värt att titta närmare på. När du som pensionssparare vill byta fondleverantör så ses det inte som en flyttorder utan som säljorder. Fondförvaltaren måste därmed sälja hela innehavet samma dag som uppdraget kommer in, precis som för en vanlig depåförsäkring. Det innebär att risken för att pensionskapitalet ska gå ner i värde, och försvåra uträkningen av ett retroaktivt flyttuppdrag, minimeras.
Idag ligger hela risken för ditt pensionskapital hos dig som pensionssparare. Därför är det felaktigt att du straffas med höga och omotiverade avgifter som ligger och tickar utan att du kan få möjligheten att göra något åt det.
Låt inte flyttutredningen mynna ut i ett tandlöst förslag som konserverar felaktigheter i systemet såsom inlåsningar och brist på konkurrens. Skifta istället fokus inifrån och ut och våga agera med ett konkret förslag som verkligen gör skillnad för den enskilda pensionsspararen och Sveriges välfärd.
Henrik Källén
VD på Avanza Pension
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 7, 2012