I förslaget till ett nytt direktiv för försäkringsförmedlare (se vidare sid 8) finns en skrivning om att anställda i finansiella företag ska kunna tipsa myndigheterna om att den egna arbetsgivaren agerar på ett sätt som strider mot gällande regler och att de som gör detta ska få lämpligt skydd.
Det här är ett begrepp som EUkommissionen använder flitigt i olika rättsakter på det finansiella området men det är främmande i svensk rättstradition. För offentliganställda finns ju Lex Maria och Lex Sarah som gäller i vården men att ha ett institut av den typen på det privata området är en nyhet i den svenska arbetsrätten. Det kan ju få effekten att en whistleblower skadar sin arbetsgivares kommersiella intressen, vilket skulle kunna vara skäl för uppsägning. Men med ett skydd för visslare ska de istället skyddas.
Man kan se det som att en arbetsgivare ska följa de regler som finns och att om man inte gör det så måste det påtalas att man inte följer reglerna och det kan då ske genom en möjlighet att ta kontakt med till exempel Finansinspektionen, säger Malou Larsson Klevhill, ämnesråd på finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.
I den faktapromemoria som departementet tagit fram skriver man
att det möjligen kan räcka med att vi i svensk arbetsrätt har begreppet saklig grund för uppsägning och att man den vägen kan erbjuda anställda visslare lämpligt skydd. Men det är långt ifrån klart.
Frågan är under förhandling och möten är planerade under september månad.
I förhandlingarna deltar förutom finansdepartementet även arbetsmarknadsdepartementet, finansinspektionen och arbetsmarknadens parter.
Om och när man blir överens är det bara för Finansinspektionen att öppna heta linjen för finansmarknadens tjallare.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 7, 2012