Akademikerförbunden på bankområdet vägrar skriva
på det nya pensionsavtalet som Finansförbundet slöt med BAO, Bankernas Arbetsgivarorganisation i maj i år. Anledningen är enligt facken att avtalet är för dåligt och att man kräver väsentliga förbättringar för att skriva på det.
Sacoförhandlarna har flyttat frågan till förbundsledningarna i Jusek, Civilekonomerna och Sveriges Ingenjörer, som skrev ett brev till BAO den 25 juni där de förtydligade sina krav som i korthet ser ut så här:
Delad plan. Det ska vara möjligt att vara kvar i den förmånsbestämda planen även om man byter jobb så att om man kommit in i den gamla planen så ska man också få vara kvar i den.
Kompensation för övergång till en premiebestämd plan. Att bara kopiera avgiften som ITP-parterna förhandlat fram är inte tillräckligt, enligt SACO-förbunden.
Höj taket. Intjänandetaket på 30 inkomstbasbelopp måste höjas eller slopas så att man får förmåner även i högre inkomstlägen.
Bättre efterlevandeskydd. Det som förhandlats fram av finansförbundet är otillräckligt och skiljer sig alltför mycket från den tidigare generösa familjepensionen.
Krav på samordning. Här vill man se att anställda som går mellan de olika arbetsgivarna i sektorn ska kunna samordna sina pensioner så att man kan fortsätta att tjäna in förmånsbestämd pension, även om man byter till ett jobb utanför den egna bankkoncernen.
Kompensation för slopande av möjlighet till förtida avgång från 61 års ålder. Den så kallade § 8 regeln ska slopas på sikt och det vill man ha kompensation för.
Men bankarbetsgivarna vill inte ändra i den plan som man avtalat fram med det största förbundet i branschen utan tycker att SACO- förbunden borde skriva på.
Arbetet har bedrivits parallellt med dem, vi kommer inte att erbjuda dem något alternativ. Vi vill inte ha olika pensionsplaner i vår bransch utan vill ha samma på hela avtalsområdet, säger Gunilla Grenö, vd för BAO, till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att hon inte riktigt förstått vad SACO vill göra, trots brevet som hon fick i juni, men hoppas att få det klarlagt av dem.
Frågan är bara vad som då händer efter den sista januari 2013 då det nuvarande pensionsavtalet löper ut.
Det är en bra fråga, säger Gunilla Grenö.
Det kan bli så att nyanställda som tillhör SACO-avtalet efter det datumet placeras i den plan som då gäller på området, alltså Finansförbundets.
Man brukar följa det största avtalet i branschen. Om det dessutom är det enda som följer av avtal, blir det samma avtal för dem som det blir för anställda som inte är med i något fackförbund.
Men hur ska man då göra med de som är inne i den gamla planen redan i dag?
Det får vi återkomma om, säger Gunilla Grenö.
Anneli Laanep Joandi på Sveriges Ingenjörer säger att det blir arbetsgivarens sak att bestämma vilken plan som ska gälla om man kommer in i ett avtalslöst tillstånd och hon tror att det då blir Finansförbundets plan som kommer att gälla även för de egna medlemmarna. Men pensionsavtalet är inte den enda stötestenen i höst.
Parallellt med detta så löper vårt kollektivavtal ut vid årsskiftet i år och det innebär att det ska sägas upp tre månader innan det, om vi väljer den vägen. Vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska göra men det betyder att det kan bli förhandlingar om allmänna villkor parallellt med pensionerna, säger hon och tillägger att hon ser fram emot en spännande höst.
Helt klart är dock att akademikernas fack tycker att det pensionsavtal som Finansförbundet förhandlat fram är på tok för dåligt. Men eftersom det är påskrivet så har man inte så mycket att välja på. Finansförbundet kan ju inte säga upp det avtal man nu skrivit på och arbetsgivarna i BAO har ju sagt att det är marknadens bästa pensionsavtal så de lär knappast vilja riva upp det heller.
Det är tråkigt att det ska behöva gå så här långt och i slutänden kan det bli så att vi tvingas att skriva under avtalet ändå. Men vi ser det som en förhandling med ett givande och tagande, säger Anneli Laanep Joandi.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 7, 2012