NYHETSARKIVET
30 aug 2012 13:11
Regeringen positiv till provisions- förbud i nya förmedlardirektivet
Regeringen är positiv till EU- kommissionens förslag om att införa provisionsförbud
för oberoende försäkringsförmedlare. Det skriver man i en faktapromemoria om det nya förmedlardirektivet, IMD 2.
EU-kommissionens förslag till försäkringsförmedlardirektiv innebär att tillämpningsområdena för direktivet utvidgas. En rad ändringar och tillägg görs också, främst vad gäller konsumentskydd, gränsöverskridande verksamhet och administrativa sanktioner. Förslaget syftar framförallt till att öka graden av konsumentskydd och marknadsintegration samt att skapa en sund konkurrens.
Enligt kommissionen är behovet av ett stärkt kundskydd stort. Kommissionen bedömer att upp till 57 procent av de fondförsäkringar som säljs i EU eventuellt inte motsvarar konsumentens behov och att enbart en marginell förbättring i det avseendet motsvarar mycket betydande belopp i placeringstillgångar.
Försäkringsförmedlarna ska bland annat upplysa kunderna om det rör sig om arvodes- eller provisionsfinansiering av rådgivningen. Samt vilket belopp som provisionen uppgår till. För såväl försäkringsföretag som försäkringsförmedlare gäller att de ska informera kunden om förekomsten av samt beräkningsgrunderna för eventuell rörlig lön till deras anställda till följd av försäljning av försäkringsprodukten i fråga.
För oberoende förmedlare blir det inte tillåtet att ta emot provision eller kick-backs över huvud taget.
”Vid tillhandahållande av rådgivning på oberoende grund förbjuds såväl försäkringsförmedlare som försäkringsföretag att ta emot provisioner eller andra ekonomiska förmåner som betalas eller tillhandahålls av tredje part eller en person som agerar på uppdrag av en tredje part. Vid sådan rådgivning ska bland annat en tillräckligt stor andel av försäkringsprodukterna med investeringsinslag på marknaden ingå i det underlag som ligger till grund för rekommendationen i fråga”, står det i promemorian.
De försäkringsförmedlare som väljer att ägna sig åt rådgivning om försäkringsprodukter med investeringsinslag på oberoende basis kommer alltså inte att kunna finansiera sin verksamhet genom provisioner. Det innebär att en sådan affärsmodell bygger på att kunden
betalar ett arvode för rådgivningen. Rådgivning på oberoende basis kan inte heller finansieras genom kick-backs.
Den svenska regeringen har tidigare uttalat sig positivt till ett provisionsförbud och stödjer naturligtvis tankegångarna.
”Regeringen ställer sig även positiv till att det införs ett förbud mot provisioner och liknande ersättning från tredje man vid rådgivning på oberoende basis.
Den närmare utformningen av bestämmelserna kräver emellertid ytterligare överväganden, exempelvis vad gäller konsumentens tillgång till rådgivning”, skriver man i promemorian.
När försäkringsföretag och försäkringsförmedlare tillhandahåller rådgivning ska det i den information som lämnas till kunder och potentiella kunder anges om råd ges på oberoende grund och om rådet är baserat på en bred eller på en mer begränsad analys av marknaden samt om företaget kommer att förse kunden med löpande bedömningar av lämpligheten hos de försäkringsprodukter med investeringsinslag som föreslås. Information ska även lämnas om föreslagna placeringsstrategier, inklusive varningar för de risker som följer med en viss strategi, samt om kostnader av olika slag.
IMD 2 ingår i ett paket om tre rättsakter som av kommissionen benämns konsumentskyddspaketet, Consumer Retail Package. Förutom IMD 2 ingår även ett förslag till en förordning om faktablad för investeringsprodukter, PRIPs, och UCITS V, ett förslag om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper. Det har tidigare diskuterats om ett förbud mot oberoende förmedlare kommer at få den tänkta effekten eller om det snarast är ett slag i luften. ”Oberoende” är något som en förmedlare kan välja att vara eller inte vara i varje situation. Exakt var gränsen för oberoendet går är inte detaljreglerat än utan kommer att utvecklas senare.
Frågan om oberoende handlar inte om hur många livförsäkringsbolag man har avtal med utan snarare hur många förslag på avtal man kan erbjuda en kund i en rådgivningssituation. Det gäller att bedöma ett ”tillräckligt stort antal produkter på marknaden”, från olika producenter och inte bara sådana producenter som har nära koppling till förmedlaren.
För svenskt vidkommande ser det i dagsläget ut som att det alltså räcker att förmedlare i vissa situationer stryker ett ”o” i oberoende i affärer där man vill ha sin ersättning i form av provision och låter det stå med om man handlar netto.
Regeringen har berett berörda myndigheter, företag och organisationer tillfälle att lämna synpunkter på förslaget senast den 31 augusti 2012.
Förhandlingar om förslaget i rådsarbetsgrupp kommer sannolikt att inledas i september i år. Tidsplanen för förhandlingarna i Europaparlamentet är ännu inte känd.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 7, 2012
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907