Remissvaren om AP-fondsutredningen fortsätter att komma i en strid ström. Och även om åsikterna om utredningens slutsatser är mycket stor mellan olika remissinstanser så har de flesta åtminstone engagemanget gemensamt. Första AP-fonden, AP1, går i sitt remissvar på ungefär samma linje som Tredje AP-fonden och menar att det inte är antalet fonder som är det viktiga utan att styrning och placeringsriktlinjer påverkar mer.
I sitt svar menar AP1 att det framförallt är tre principer som är viktiga för den framtida kapitalförvaltningen i inkomstpensionssystemet. Att fonderna ska vara självständiga, att utvärderingen av fondernas verksamhet ska vara konsistent med de långsiktiga målen och att placeringsreglerna ska vara så flexibla att fonderna kan anpassa verksamheten efter olika marknadsförutsättningar.
Antalet AP-fonder har diskuterats livligt den senaste tiden. Men det är inte antalet fonder som är den viktigaste frågan. Det är istället tre grundprinciper för hur kapitalförvaltningen ska styras och organiseras som har betydelse för hur fonderna kan utföra sitt uppdrag, säger Urban Karlström, styrelseordförande i Första AP-fonden, i en kommentar.
Först och främst måste fonderna vara självständiga från politisk styrning menar man. Fonderna måste självständigt kunna förvalta kapitalet utan att behöva ta hänsyn till olika opinionsyttringar. Rollerna som kapitalägare och kapitalförvaltare måste vara skilda åt och utvärdering ske av en annan organisation än den som förvaltar kapitalet. Här håller man med Tredje AP-fonden och menar att en myndighet med tre fonder inte blir mycket annat än vad en stor fond skulle varit.
Utredningen trycker på att självständighet för fonderna är viktigt men föreslår att kapitalägandet ska ligga under samma tak som förvaltningen vilket snarare blir som en fond med tre investeringskommittéer. Det ger inte fonderna möjlighet att själva besluta över sin kapitalförvaltning och risken är stor att förvaltningen blir mer kortsiktig när den kan komma att påverkas av tillfälliga opinionsyttringar. Det bidrar inte till stabiliteten i pensionssystemet, säger Urban Karlström.
Utvärderingen av fonderna måste också vara ändamålsenlig. Det kräver att den som utvärderar fonderna har rätt förutsättningar för att göra det samt att den är fristående från förvaltningen. För att stärka långsiktigheten kan utvärderingen med fördel göras med längre mellanrum än varje år anser Första AP-fonden.
Samtidigt måste fondernas placeringsregler vara så flexibla att risk och placeringar kan anpassas till olika marknadsförutsättningar.
Här är vi överens med utredningen som har kommit fram till snarlika slutsatser och föreslår att dagens snäva regler ersätts med en aktsamhetsprincip. Det kommer ge fonderna bättre möjligheter att hantera riskerna på kapitalmarknaderna jämfört med idag, säger Urban Karlström.
AP1:s förslag innebär att kapitalförvaltningen sköts av fonder som är egna självständiga myndigheter med full rätt att sluta egna avtal och i övrigt besluta om kapitalförvaltningen. En ny myndighet som får rollen som kapitalägare i pensionssystemet sätter mål för fondernas verksamhet och utvärderar fondernas resultat och verksamhet. Denna myndighet ska också utse ledamöterna i fondernas styrelser där alla styrelseledamöter ska vara oberoende. Myndigheten ska vara tydligt avskild från kapitalförvaltningen.