NYHETSARKIVET
11 jun 2012 10:36
Ingemar Eriksson, Pensionsåldersutredningen: ”Det behövs breda och hållbara justeringar i pensionssystemet”
Pensionsåldersutredningen ska inte presentera några konkreta förslag förrän om ett år, men redan nu lovar utredaren Ingemar Eriksson att förslagen kommer att bli mycket långtgående. Det sa han på ett seminarium arrangerat av Pensionsnyheterna och Finansliv.
I mars i år presenterades ett första delbetänkande från utredningen, enligt Ingemar Eriksson mest en genomgång av ämnet, det slut­giltiga förslaget ska presenteras om ett knappt år, i april 2013.
– Nu ska betänkandet gå ut på remiss och det ska bli en ganska bred remissrunda. Sen ska vi ta in vad man tycker om betänkandet, säger Ingemar Eriksson.
I slutrapporten kommer man att lämna konkreta förslag på lagändringar. Och enligt Ingemar Eriksson kommer det att bli ganska långtgående ändringar.
– Jag lovar att de lagändringar som vi kommer att presentera är betydligt mer långtgående än vad folk tänker sig. Det behövs breda och ömsesidigt förstärkande justeringar på en rad områden för att underlätta för äldre att arbeta längre.
Utredningen har identifierat ett par stora problem för att höja pensions­åldern.
Ett sådant är att just 65 är så fast rotat som pensioneringsålder, trots att det inte längre finns någon formell pensionsålder.
– Det är märkligt hur fasta pensionsnormerna är. 80 procent av alla som arbetar går i pension vid 65 år eller tidigare, trots att vi bara blir äldre och äldre.
Det är naturligtvis inte hållbart i längden.
– Om vi fortsätter att jobba som vi gör idag kommer pensions­ersättningarna att sjunka med 10 till 15 procent de närmaste 30 åren. Längre liv förutsätter ett längre arbetsliv, annars blir det en orimlig försörjningsbörda för de som arbetar, säger Ingemar Eriksson.
Det har tagits fram många grafer som visar hur många personer i arbete det går på en pensionär. Men pensionsåldersutredningen har gått steget längre och räknat på hur många arbetande det går på de som är pensionerade plus andra över 15 år som inte är i arbetslivet. Då blir siffrorna än mörkare.
– Om arbetskraften fortsätter att utvecklas som den gjort hittills så kommer det ganska snart att gå 100 som inte arbetar på 100 som arbetar, säger Ingemar Eriksson.
Ett annat problem för att få fler att stanna i arbetslivet är att många av dem som skulle behöva stanna ett par år längre inte har något verkligt incitament att göra det. Det är främst högavlönade som arbetar efter 65, och de får ändå en relativt bra pension.
– Många av de som skulle behöva få bättre pension fastnar i fattigdomsfällan. De får ändå inte mer än garantipensionen och det förändras inte av att de arbetar längre. Effekten för en deltidsarbetande undersköterska som jobbar efter 65 år är att de år hon arbetar ger sämre ekonomi än om hon varit pensionerad och det påverkar inte den kommande pensionen, säger Ingemar Eriksson.
Det här är naturligtvis en svår nöt att knäcka för utredningen. Men Ingemar Eriksson lovar i alla fall att man ska se om det går att göra något för att öka de ekonomiska incitamenten för de som får lägst pension.
Det absolut största problemet för att höja pensionsåldern är dock tjänstepensionen menar han. Samtliga tjänstepensionsplaner bygger på att man går i pension vid 65 år och det finns inget i dem som uppmuntrar att anställda stannar kvar efter det. Och där finns det inte något att göra för utredningen, i vart fall inte lagstiftningsvägen.
– Vi kan inte säga till parterna att nu får ni ändra era tjänstepensions­ avtal. Vi har en svensk modell och i den modellen gäller avtalsfrihet för marknadens parter. Vad vi kan göra är att informera om de fördelar som finns med ett längre arbetsliv.
Ett sätt att förändra tjänstepensionsmarknaden utan att behöva trampa parterna på tårna allt för mycket skulle vara att ändra de lagar och regler som idag försvårar arbete efter 65 års ålder.
– Staten kan gå före genom att skapa villkor som förenklar för de som vill arbeta längre, och man kan också agera som arbetsgivare på tjänstepensionsområdet, säger Ingemar Eriksson.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 5, 2012
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907