NYHETSARKIVET
11 jun 2012 10:21
Mårten Ajne: FI vill inte ta över insolventa bolag
Den 7 juni kom ett efterlängtat besked från Finansinspektionen som innebär att man skapar
ett golv för diskonteringsräntorna. Oavsett utvecklingen på räntemarknaderna innebär det att bolagen inte behöver räkna med lägre räntor än de som gällde den 30 maj. Det betyder att inspektionen kopplar på respiratorn och ger möjlighet till bolagen att överleva de extremt låga räntorna.
– Mönstret upprepas. När regleringen stryper bolagen och gör dem, tekniskt sett, insolventa så ändrar man reglerna för att bolagen ska klara sig, säger Mårten Ajne, fri­ lansande aktuarie på Global Actuaries och bland annat aktuarie för SEB Trygg Liv Gamla, till Pensions­ nyheterna.
Han säger att oförutsägbarheten som FI ägnar sig åt är olycklig, men inser att det, med de regelverk som nu gäller, skulle få stora problem om bolagen skulle försöka anpassa sig och matcha sina tillgångar mot skulderna i dagsläget.
– Jag tror att flera bolag har problem med det rådande ränteläget
och det skulle inte vara bra om de tvingades ut i marknaden i den här situationen. Det skulle ingen vara betjänt av, säger han.
Han tillägger att FI nu verkar inse att den procyklikalitet, alltså en räntespiral nedåt, som man från försäkringsbranschen länge varnat för, faktiskt finns.
– Tidigare har man kunnat låsa in dåliga tillgångar, eller snarare tillgångar som vid en viss tid har en låg marknadsvärdering, i försäkringsbolagen och på så sätt ordna en lång och kontrollerad avveckling och hantera underskott via premiesättningen. Med den nuvarande marknadsvärderingen tvingas allt upp i ljuset varje dag och det gör att många tvingas realisera förluster i ogynnsamma lägen, säger han.
FI:s beslut har föregåtts av en enkät till bolagen om den rådande situationen.
En av frågorna är väldigt öppen och av den låter det som att man på FI inte är så tvärsäkra på att den modell som man nu har är så bra, trots att man kämpat för att bibehål-
la den. Nu vill man snarare ha hjälp att hitta bättre sätt att bestämma diskonteringsräntorna och vänder sig till branschens uppfinnarjockar för att få förslag. Så här lyder frågan som man vill ha svar på till den 11 juni:
”Anser ni att det finns ett lämpligare val av räntesats för att beräkna försäkringstekniska avsättningar än de som identifieras i föreskriften; vilka principer anser ni skulle vara grundläggande?”
Även om FI nu verkar ha insett de problem de nuvarande reglerna skapar så anser de att boven fortfarande finns i bolagen.
– Inspektionen tycker fortfarande att felet ligger i produktutformningen. Det innebär att bolagen inte borde ha ställt ut så långa garantier som de gjort, som om det vore roten till problemet, säger Mårten Ajne och fortsätter:
– Men produkter med långa löptider som inte kortsiktigt kan realiseras är bra för samhällets långsiktiga finansiering. Garantierna får naturligtvis inte överstiga vad som är makroekonomiskt hållbart, summan av inflation och tillväxt. Då kan såväl innehavstid som
värderingsregler anpassas efter åtagandenas löptid. Försäkringsbolag med långa skulder och korta tillgångar balanserar banksektorns motsatta balansräkning och kan tillhandahålla likviditet när den som bäst behövs.
– Alla verkar ha utbildats i samma skola. Såväl reglering, redovisningsnormering som tillsyn sjunger marknadsprisets lov. Jag har själv stämt in i kören. Men det är en värdering utan eget ansvar. Det har inte funnits någon verklig motkraft och då får vi situationer som den här, säger Mårten Ajne.
Såväl fastförräntade tillgångar som åtaganden värderas bättre över åtagandenas löptid, till exempel genom anskaffningsvärden, fortsätter han. Då kan seniora personer hantera såväl förluster som vinster under kontrollerade former i takt med att åtagandena avvecklas snarare än att från en dag till en annan tvingas till panikåtgärder. Aktörer på kapitalmarknaderna, inklusive rika försäkringsbolag, som genomskådat den nuvarande regleringens prispåverkan har redan kunnat tjäna stora pengar åt sina huvudmän.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 5, 2012
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907