Regeringen har gett Statens tjänstepensionsverk, SPV, i uppdrag att ta fram underlag för vad pensionskostnaderna blir för tre affärsverk om de övergår till att betala premier från 1 januari 2014 och då helt eller delvis löser in de upparbetade pensionsutfästelser man har genom en engångspremie gentemot vad det skulle kosta att fortsätta skuldföra pensionsutfästelserna.
Uppdraget visar att oron för marknadsvolatiliteten och ränteutvecklingen nu också nått den statliga verksamheten. Bedömningen verkar vara att det är mer gynnsamt att låta verken betala pensionspremier precis som de flesta privata bolag istället för att skuldföra åtagandena själva och på så sätt slippa utsätta sig för variationer i marknadsräntan.
De affärsverk det är frågan om är Affärsverket svenska kraftnät, Luftfartsverket och Sjöfartsverket.
I beslutet skriver regeringen att affärsverken genom att skuldföra pensionsutfästelserna behåller kapitalet i verksamheten och att det då kan användas för investeringar och annat. Men samtidigt gör den stora skuldföringen att affärsverkens resultat blir känsliga för ändringar i de beräkningsgrunder som används för att värdera utfästelserna. Framför allt gäller det räntan i tryggandegrunderna som är starkt kopplad till den längsta realobligationen.
Den inverkan på resultatet och den ekonomiska ställningen som skuldföring av pensionsutfästelserna kan få, påverkar affärsverkens planeringsförutsättningar och möjligheter att bedriva sin verksamhet. Regeringen avser därför pröva om det är lämpligt att affärsverken ska övergå till att liksom övriga statliga myndigheter betala premier för de anställdas förmånsbestämda tjänstepensioner, skriver regeringen i beslutet.
Uppdraget ska redovisas senast 1 mars nästa år.