Pensionsbluffen Tryggheten som gick upp i rök. Så heter en nyutkommen bok av ekonomi journalisten Joel Dahlberg, för närvarande verksam på Svenska Dagbladets Ekonomiredaktion. Han har ett förflutet på flera av de stora ekonomiredaktionerna och 2009 gick han framgångs rikt till storms mot bankerna i boken Bankbluffen som sålts i 15 000 exemplar.
Den här gången har Joel Dahlgren tagit på sig ett betydligt besvärligare uppdrag än att visa på hur banker skinnar sina kunder genom att ta hutlöst betalt för fondsparande i indexnära fonder eller höga marginaler på bolån, vilket var tacksamma mål i hans förra bok.
Här har han istället bestämt sig för att leda i bevis att svenskarna blivit lurade i och med att pensions nivåerna i det nya pensionssystemet kommer att bli för låga. Trots att han har intervjuat ministrar och tjänstemän är det ingen som vill uttala sig om vilken nivå som är tillräcklig, varför det blir svårt att hitta var själva bedrägeriet upp stått. Detta eftersom pensionerna blir vad de blir, något som är systemets grundbult. All risk har flyttats över på individerna, som alltså måste sväva i ovisshet under livet vilken pensionsnivå de kommer att få. Det är något som är tacksamt för den politiska makten men oöverblickbart och besvärande för individerna men också ett problem som gäller alla avgiftsbestämda pensionssystem.
Det svenska systemet är följsamt mot samhällsekonomin vilket innebär att med få yrkesaktiva och många pensionärer ansträngs systemet med effekten att pensionerna sänks genom att politikerna bestämt sig för att införa bromsen eller balanseringen.
Men det som börjar med ett korståg mot systemets ohållbara principer och ett underförstått vurmande för principerna för det förmånsbestämda ATPsystemet, rinner till slut ut i sanden. Vi får reda på att vi antagligen kommer att behöva jobba längre än till 65 års ålder för att möta den ökade medellivslängden, men att många inte kommer att klara av det och därför kommer att få pensioner som de inte kan leva med.
Till slut blir det en jakt på väderkvarnar eftersom författaren aldrig lyckas hitta någon som är skyldig och att det blir problematiskt att utkräva ansvar. (De 1,4 miljoner kr som Pensionsmyndighetens kickoff kostade under 2010 och som Dahlberg ägnar ett kapitel åt hade dock inte bidragit till att förbättra balanstalet.) Inte heller har han hittat något annat pensionssystem att rekommendera som skulle vara lämpligare eller bättre anpassat till i en situation med ständigt stigande medellivslängd och olika stora generationer.
Stort beröm förtjänar han dock för de mycket pedagogiska genomgångarna av de mer komplicerade delarna av inkomst pensionssystemet som styr inne hållet i det orangea kuvertet. Han inleder också en bra diskussion om det låga utbytet som ett helt yrkesliv med låg lön ger i förhållande till garantipensionsnivån, men även här utan förslag till förändringar. Den frågan diskuterades ingående av pensionsgruppen och center partisten Åke Pettersson försvarade då den blygsamma skillnaden mellan inkomst och garantipension med orden raka rör i botten kräver ett hjärta av sten.
Den senare halvan av boken är en genomgång av 72 av de populäraste premiepensionsfonderna, något som kan vara till hjälp för den som vill få inspiration till en vårstädning i premiepensionsportföljen, även om rekommendationerna mestadels är vaga, vilket gör att det kan vara svårt att utkräva ansvar (sic!) av författaren om det skulle gå åt pipan.
Så det som börjar med ett krig slutar med kapitulation inför verkligheten. Det finns ju bara tre sätt att höja pensionsnivåer om de visar sig otillräckliga. Öka avsättningarna, höja tillväxten eller förlänga arbetslivet och inget av dem förordas på allvar i boken.
Pensionsbluffen.
Joel Dahlgren.
Ordfront förlag ISBN:9789170375491
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3, 2012