Förbudet mot robotinskjutningar och massfondbyten i PPM systemet har snart varit i effekt i ett halvår. Men trots det har inte massfondbytena upphört helt och hållet. I mitten av mars genomförde Solidar Fondservice 65 000 flyttar. Något som inte uppskattades av Pensionsmyndigheten.
På Pensionsmyndigheten menar man att Solidar Fondservice inte bör ha klarat av att genomföra flyttarna utan att man tagit hjälp av hel eller halvautomatiska inloggningar, och alltså brutit mot förbudet mot massfondbyten.
När vi sätter upp förbud så menar vi allvar. Vi förutsätter att bolagen följer de regler som finns. Vi kallade upp det här bolaget för ett samtal men de har inte varit så väldigt hjälpsamma med att förklara hur det här har gått till. De har sagt att de gjort bytena manuellt men har inte velat berätta hur de gjort dem, säger Thomas Norling, chefs jurist på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Men på Solidar Fondservice avvisar man bestämt kritiken.
Ja, vi har inte gjort några mass-fondbyten. För att göra det krävs robotar och vi har bara gjort byten med manuella resurser, säger Nils Olof Ekholm, vd på Solidar Fond service, till Pensionsnyheterna.
Totalt genomförde man 65 000 byten under tre dagar, något som enligt honom inte kräver speciellt stora resurser.
Ett manuellt fondbyte går att genomföra på mindre än en minut. Så det behövs inte någon armé för att klara av det här, det behövs inte ens ett tresiffrigt antal personer. Det här är inga konstigheter och vi har försökt förklara det här för Pensionsmyndigheten. Vi är måna om att ha en bra relation med dem och har också erbjudit dem att komma upp och titta på vår anläggning här i Umeå, säger NilsOlof Ekholm.
Thomas Norling avfärdar inte förklaringen, men vill inte heller utesluta att det rör sig om automatiska byten.
När Solidar inte velat berätta hur man gjort för att genomföra bytena så är det inte möjligt för oss att veta säkert. Men de vi har varit i kontakt med för att avgöra vad som gjorts menar att det bör röra sig om hel eller halvautomatiska byten, säger Thomas Norling.
NilsOlof Ekholm menar att man från Solidars sida är måna om att komma fram till en bra lösning.
När förbudet mot massfondbyten infördes var vår plan att fortsätta verksamhet en som tidigare men att ersätta robotar med norrländsk arbetskraft och skapa arbetstillfällen. Men om det här ställer till det för Pensionsmyndigheten eller för fonderna så är vi naturligtvis öppna för en dialog, vi har inte någon anledning att vilja ställa till med problem.
Thomas Norling betonar att Pensionsmyndigheten inte är tillsynsmyndighet och man har inte själv några sanktionsmedel. Istället har man kontaktat andra myndigheter för att se om de kan gå vidare med ärendet.
Jag har varit i kontakt med Datainspektionen och Finans inspektionen för att se om de har brutit mot någon av deras regler. Men det är inte någon formell anmälan utan vi har informerat dem om vad det är som hänt, säger han.
Det här är inte första gången som ett förvaltningsbolag använder sig av vad Pensionsmyndigheten tror är automatiserade förfaranden för fondbyten efter det att förbudet trädde i kraft förra året.
Då var det ett bolag som trodde att halvautomatiska inloggningar var tillåtna. Det är de inte, och det har vi tydliggjort för det bolaget. Det som har hänt nu ser vi mycket allvarligare på. Det aktuella förvaltningsbolaget har informerats om vad som gäller ett flertal gånger och därför vetat exakt vad som gäller och har, enligt vår bedömning, sannolikt brutit mot reglerna eftersom det varit fråga om ett så stort antal fondbyten per timme och därför varit extremt resurskrävande om de skett helt manuellt, säger Thomas Norling.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3, 2012