Det så kallade konsumentpaketet, som innefattar de tre direktiv till förändrad lagstiftning när det gäller ersättning och rådgivning till konsumenter vid försäljning av finansiella produkter, kan komma att klubbas i maj.
Enligt kommissionens Agnes Fridely, som är jurist och arbetar på DG Markt, fanns det en ursprunglig plan att direktivet skulle antas av kommissionen i slutet av april, men så blir det inte.
Av administrativa skäl har beslutet skjutits upp och det troliga är nu att det kan antas i maj, men jag kan inte vara mer precis än så, säger hon till Pensionsnyheterna.
De direktiv det är fråga om är förmedlingsdirektivet, IMD 2, direk tivet om sammansatta finansiella produkter PRIP:s och ett nytt di rektiv för fonder, UCITS V.
Exakt vad kommissionen kommer att föreslå är ännu inte riktigt klart men kommissionens Karel van Hulle, chef för försäkrings och pensionsenheten vid DG Markt, lämnar en del ledtrådar i marsnumret av ett nyhetsbrev från den Brysselbaserade organisationen för de Europeiska förmedlarna, BIPAR.
I intervjun gör han bland annat klart att man kommer att tvingas ändra namn på IMD 2 direktivet, eftersom det inte bara kommer att inkludera intermiediaries, alltså mellanhänder eller förmedlare utan även försäkringsbolag som säljer försäkringstjänster. Han säger vidare att idén att en förmedlare ska presentera ett standardiserat visitkort för en försäkringskund där det tydligt framgår vem förmedlaren arbetar för och vems eller vilka intressen han eller hon företräder har attraherat mycket stort intresse.
Enligt van Hulle kommer visitkortslösningen antagligen att inkluderas i kommissionens förslag till direktivtext.
När det gäller den känsliga frågan om huruvida en förmedlare av en tjänst utan anmodan ska uppge vilken ersättning man kommer att få för förmedlingen eller om det ska vara tillräckligt att man kan uppge detta vid förfrågan har man inte riktigt satt ned foten än.
Enligt van Hulle kommer man att få kritik oavsett vilken väg man kom mer att välja från kommissionens sida, men går inte in på vilken modell man i dag förespråkar. Nu kom mer inte konsumentpaketet att leda till några omedelbara förändringar på den svenska marknaden. Som vanligt ska direktivet behandlas i ministerrådet och i parlamentet, vilket kommer att ta tid.
Van Hulle säger i artikeln att den processen kan komma att pågå under hela 2013 och att den så kallade nivå 2regleringen kan vara avklarad tidigast under 2014.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3, 2012