NYHETSARKIVET
29 mar 2012 12:04
Europeiska försäkrings­ bolag tror att Solvens II höjer avkastningen
Ibland får vi på Pensionsnyhet­erna se resultat av undersöknin­gar som är svåra att tro på. Den undersökning som fondjätten Blackrock gjort om effekterna av införandet av Solvens II för europeiska försäkringsbolag och pensionsfonder är definitivt en sådan. Av den visar det sig nämligen att mer än hälften av de tillfrågade bolagen tror att de nya reglerna kommer att leda till högre avkastning än tidigare, ett resultat som nordbor får mycket svårt att tro på.
Enkätundersökningen, som Black­rock låtit analysavdelningen vid ansedda The Economist göra, visar att 70 procent av de tillfrågade 200 försäkringsbolagen tror att avkast­ningen kommer att gå upp i ”bety­dande omfattning”; 23 procent och i ”mindre omfattning”; 47 procent.
I Sverige och även i de övriga nordiska länderna har branschen under ett antal år envist hävdat att de nya solvensreglerna, med krav på ökat buffertkapital, kommer att leda till lägre avkastning. Men här håller man alltså inte med ute i Eu­ropa.
– Vi har fått den här reaktionen i flera av de nordiska länderna när vi presenterat undersökningen och jag tror att det har att göra med att ni här uppe har kommit så långt när det gäller anpassningen till det kommande Solvens II­regelverket, förklarar Oreste Gallo, chef för Blackrock Financial Institutions Group i EMEA, för Pensionsnyheterna när vi träffar honom i Stock­holm.
Om man går in i detaljerna så blir det lättare att se varför så många av de Europeiska försäkringsbolagen tror att avkastningen kommer att öka om och när det nya regelverket införs.
Den viktigaste förklaringen ligger i hur bolagen i dag har sitt kapital allokerat. Då visar det sig nämligen att bolagen i genomsnitt är mycket ”räntetunga”. I snittportföljen har de tillfrågade bolagen 36 procent i företagsobligationer och 28 pro­cent i statsobligationer, något som i kombination med nedpressade räntor lett till låg avkastning. Om­ kring 15 procent av tillgångarna lig­ger i aktier. Med ett friare regelverk, vilket kommer att bli följden för många bolag i Kontinentaleuropa, kan det därför vara helt rationellt att tro på att avkastningen kommer att stiga med en annan portföljsam­mansättning. Som jämförelse kan nämnas att de svenska bolag som besvarat undersökningen hade 49 procent av tillgångarna i aktier och en knapp fjärdedel i statsobliga­tioner.
Det hör också till saken att de nordiska länderna varit ”bäst i klas­sen” när det gällt att fullt ut införa marknadsvärdering av tillgångar och skulder, något som man ännu inte börjat med i Europa.
Oreste Gallo säger att den förändringen kan få stora effekter på den Europeiska marknaden men att det är svårt att förutsäga effek­terna av den.
–Det är som att vara i ett kol­ mörkt rum där någon plötsligt tän­der lampan. Då blir allting synligt och det är omöjligt att i dag säga vilka långsiktiga effekter det kan få, säger han.
När det gäller vilka placeringar man kommer att placera i är det glädjande läsning för förvaltare av hedgefonder. En tredjedel av de Europeiska försäkringsbolagen räknar med att de kommer att öka sina innehav i hedgefonder, som en följd av regelförändringen. I Sverige är det bara 11 procent av bolagen som tror att de kommer att ligga tyngre i hedgefonder när Solvens II väl införts.
Däremot kommer man både i Sverige och i resten av Europa att efterfråga onoterade aktier i större utsträckning i framtiden, enligt un­dersökningen. En tredjedel av de Europeiska bolagen räknar med att den andel som placeras i ”private equity” kommer att öka. I Sverige är man ännu mer sugen på onoterat, här är det 56 procent som tror att man kommer att hålla en högre andel av den typen av tillgångar i framtiden.
Kommen så här långt i under­ sökningen kan man lätt få intrycket att man i Europa gör vågen för det nya regelverket och när det gäller den ökade placeringsfriheten talar resultaten för det. Däremot är man betydligt mer bekymrad över att klara av de administrativa delarna av regelverket.
Det är inget fel på självförtroen­det när det gäller att bedöma om man själv klarar av regelefterlev­naden och kvaliteten i det egna risk managementarbetet. Hela 97 procent av de europeiska bolagen är extremt säkra (42 procent) eller hyggligt säkra (55 procent) på att de själva kommer att klara av det. Däremot är man betydligt mindre säker på att man kommer att klara av att i tid ha alla rapporterings­ underlag framme för att uppfylla myndighetskraven. Totalt är det 97 procent som är oroade för kvaliteten på de data som de ska rapportera in och många är också oroliga för att de inte ska ha möj­lighet att få fram alla de uppgifter som krävs enligt Solvens II. Många oroas till exempel av att de under­ leverantörer de har inte ska klara av att leverera alla de nya uppgifter som Solvens II kräver.
Än så länge finns bara Solvens II i form av ett ramregelverk. Det är alltså bara en ram där många fort­farande väntar på den tavla som ska komma i form av den så kallade nivå 2 ­regleringen. I många länder, framför allt i Sydeuropa, avvaktar man den dag då hela bilden är klar innan man börjar anpassnin­gen och det är först då som man kan bedöma vilka effekter Solvens II verkligen får runt om i Europa. I dagsläget är det inte ens klart när det kommer att ske och när jag frågar Oreste Gallo om vad han tror om när Solvens II ska vara på plats så får jag inget svar.
– Fråga mig inte om det. Till dess att regelverket är definierat och publicerat går det inte att säga något om det och det är ingen idé att gissa, säger han.
Hans egen bedömning är dock att den kris som vi gått igenom un­der det senaste året kommer att få effekter på den slutgiltiga reglerin­gen och antyder att regelverket kan komma att anpassas och bli mjukare i vissa delar än vad man ursprungligen skissade på från kommissionens sida.

Ur pensionsnyheterna Analys nr 3, 2012
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907