Till skillnad från avtalsområdena för de privatanställda, till exempel ITP och LO-området, har man inom kommunerna inte haft något centralt nav för uppbörd och val-administration på samma sätt som Collectum och Fora fungerat på de privatanställdas områden. Istället har det varit upp till varje kommun att själv handla upp sin egen pensionsadministration, vilket resulterat i att det finns tre olika; Pensionsvalet PVAB, som hör till KPA, Electum som drivs av SPP Liv och Selectum som är Skandias motsvarighet.
Själva administrationen, som alltid haft sin bas i de grunduppgifter som den tidigare monopolisten KPA samlat in och bearbetat, har varit snarlik. Det man konkurrerat om har varit priset för tjänsten och här har konkurrensen faktiskt sänkt priserna.
Skälet till att SPP och Skandia intresserat sig för den här marknaden har inte i förstone varit att man trott sig kunna tjäna några stora pengar på administration. Det som hägrat har varit möjligheten att hamna i knäet hos kommunpolitikerna med möjlighet att erbjuda tilläggstjänster, främst inlösen av gamla skuldförda förmånsbestämda pensioner eller nyintjänande av förmånsbestämda pensioner för höginkomsttagare, den så kallade FÅPEN.
Både Skandia och SPP har utgått ifrån den kunskap om de gamla, extremt komplicerade, kommunala pensionsavtalen som funnits inom SPV.
SPV hade tidigare möjlighet att er bjuda kommunal pensionsadministration eftersom man hade erfarenhet av samordning med allmän pension och tillgång till försäkringskassans pensionsuppgifter.
Det var det på den tiden bara KPA och SPV som hade. Regeringen bestämde dock att SPV inte fick vara engagerad i konkurrensutsatt verksamhet utanför det statliga området varför den avdelning som jobbat med dessa pensioner ladesned. De som jobbade där kom istället att få jobb i den privata sektorn i främst SPP och KPA och senare även i Skandia.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3, 2012