I samband med att Länsförsäkringar Liv stängde sitt bo lag för nyteckningrestes frågan om kunderna då skulle kunna få möjlighet att flytta sitt kapital till andra försäkringsgivare.
Länsförsäkringar förklarade dock att de IT-system man har inte möjliggör flytt av försäkringar tecknade före 2005, då en mer generell flytträtt infördes i lagstiftningen och i Länsförsäkringars ITsystem. För alla försäkringar som tecknats tidigare var det stängt, i väntan på att systemen uppdateras.
För de så kallade friplansförsäkringarna, både mäklarsålda och direktsålda tjänstepensionslösningar, finns ändå en möjlighet för kunder att lämna tradlivbolaget och ta med sig kapitalet.
Förutsättningen är dock att man gör det inom Länsförsäkringar och flyttar till LF Fondliv. Enligt Länsförsäkringar Livs vd Jörgen Svensson är detta inte att betrakta som en flytt utan ska istället kallas för ett byte av förvaltningsform.
Byte av förvaltningsform, helt eller delvis, har varit möjligt hela tiden. Det finns en del kunder som haft en del i traditionell försäkring och en del i fond och de har möjlighet att ändra sin allokering mellan de båda förvaltningsformerna, förklarar Jörgen Svensson för Pensionsnyheterna.
Han tillägger att detta kan komma att ändras om flytträtt införs i lag, något som Livförsäkringsutredningen just nu arbetar med.
I praktiken betyder det här att det finns flytträtt ut från livbolaget för äldre tjänstepensionsförsäkringar men bara så länge man flyttar till LF Fondliv.
Enligt Jörgen Svensson får man vid byte av förvaltningsform med sig hela kapitalet, alltså det garanterade värdet plus allokerad återbäring.
Om det skulle vara så att vi skulle få problem med vår solvens kan vi under vissa förutsättningar göra marknadsvärdesjusteringar eller solvensavdrag men det är inte aktuellt för närvarande, säger Jörgen Svensson.
För övriga försäkringar som tecknats sedan 1980-talet finns det enligt Jörgen Svensson inga möjligheter att vare sig byta förvaltningsform genom att gå till LF Fondliv eller att byta till något externt bolag.
För försäkringar tecknade efter 2005 finns det flytträtt, både externt och internt. Vid extern flytt tar man ut en flyttavgift på som mest 5 procent av kapitalet för nytecknade försäkringar. Ju längre spararen haft sin försäkring i bolaget desto lägre blir avgiften men avgiften går aldrig under 1 procent av det flyttade kapitalet. Vid byte av förvaltningsform, alltså internflytt, tas inga avgifter ut.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 3, 2012