Är det staten, skolan, branschen, arbetsgivarna eller rentav kyrkan som ska ta på sig ansvaret för att sprida pensionsinformation? Mikael Nyman från Pensionsnyheterna försökte knyta ihop gårdagens seminarium om Framtidens pensionsinformation som anordnades av Minpension.se.
Att det finns stort behov av lättillgänglig, ur flera aspekter, pensionsinformation rådde det enighet om under avslutningsdebatten. Men hur informationen ska kanaliseras var det fler bud om.
Frederic Korling, jur dr, som tillsammans med forskarkollegan Anders Andersson skrivit rapporten Bättre reglering av konsumentinfo på området för finansiella tjänster, föreslog att arbetsgivarna ska ta ett större ansvar.
Lönesamtalet borde vara ett utmärkt tillfälle att ta upp olika alternativ för disponering av pensionspotten, föreslog han.
Hans förslag fick stöd från publiken av Michael Runnakko. Han berättade om en tidigare undersökning vid Astra Zeneca som visat att 40 procent av de pensionsförmåner som de anställda ville ha redan ingick i deras pensionsförmåner utan att de förstått det!
Marcela Cohen Birman, utredare från ISF, föreslog en pensionsombudsman och Ander Andersson, Stockholms Universitet, undrade om inte skolan bör ta större ansvar?
På den sista frågan skyndade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till sina regeringskollegers försvar:
Vi kan inte förvänta oss allt från lärarna och skolan.
Seminariets värd Anders Lundström, vd Minpension.se, tycker att branschen har ett stort ansvar att börja samarbeta, istället för att konkurrera.
Informationen tillhör försäkringstagarna, är det inte branschens skyldighet att se till att de kan tillgodogöra sig sin information?