SAS ledning väljer idag att hota de anställda och deras fackföreningar med ett sällan skådat nu eller aldrig alternativ. Om inte alla inblandade fack ställer upp på att ta fram nya kollektivavtal med lönesänkningar och försämrade pensionsvillkor senast på söndag, så kommer bankerna och staten inte att ställa upp med nya pengar. Och då har SAS ingen finansiering.
- Det här är ett final call för SAS. Vi har fått full backning från banker och huvudägare för den nya planen, men den gäller under förutsättning att nya kollektivavtal ingås och att vi kan få de andra förutsättningarna på plats, förklarade SAS vd Rickard Gustafson vid en telefonkonferens i morse.
Målet med det nya besparingsprogrammet är en positiv resultateffekt på 3 miljarder kr årligen. Främst ska besparingarna ske genom besparingar inom administrationen och genom förändrade pensionsvillkor.
- Pensionerna ska, så långt det är möjligt, övergå från förmånsbestämda till premiebestämda, förklarade Rickard Gustafson och tillade att detta skulle lindra de effekter man får med de nya redovisningsreglerna.
Som Pensionsnyheterna tidigare rapporterat riskerar SAS att drabbas mycket hårt av att korridorsmetoden för att amortera av estimatavvikelser i pensionsskuldsredovisningen tas bort i IAS 19 vid årsskiftet. De ändringar man nu genomför ska komma till rätta också med detta problem, åtminstone delvis.
Enligt Rickard Gustafson är övergången från förmånsbestämda till premiebestämda pensioner i linje med rådande praxis i Skandinavien.
- Förändringen innebär att även kvarvarande personalgrupper som har förmånsbestämda pensioner övergår till premiebestämda, så långt det är möjligt. Det gör att belastningen på eget kapital minskar med nästan tre miljarder kr, förklarade Rickard Gustafson under telefonkonferensen.
Den rapporterade estimatavvikelsen var vid årsskiftet cirka 12 miljarder kr. I och med de nu aviserade förändringarna minskar den till cirka 7,6 miljarder kr
Minskningen beror bland annat på sänkta lönenivåer, slopande av rätten till förtidspension och pensionering i samband med förlorat flygcertifikat samt övergång från förmånsbestämda till premiebaserade pensionsplaner.
- Min egen ersättning (lön) kommer att minska med 20 procent, förklarade Rickard Gustafson och tillade att man kommer att ha ett tak som gör att ingen enskild anställd ska kunna drabbas av lönesänkningar på mer än 15 procent.
Tidigare under året har även pensionsåldern för flygande personal ökats i Norge från 60 till 62 år vilket har påverkat estimatavvikelsen positivt med cirka 0,3 miljarder kr. Men hänsyn tagen till ovanstående reduceringar av estimatavvikelsen är nettoeffekten av den kvarvarande estimatavvikelsen som ska redovisas mot SAS koncernens eget kapital cirka 7,6 miljarder kr.