NYHETSARKIVET
3 maj 2012 12:18
Det är synd om människorna som pensionssparar
Det är synd om människorna skrev Strindberg och jag håller med honom. Det gäller särskilt pensionssparare som kan komma att få rättigheter de tidigare inte haft, så kalla­ de flytträttigheter. I snart två år har utredare Gransbo kartlagt marknaden med syfte att skapa en öppen, transparent och flexibel pensionsmarknad där pris och preferenser ska styra valet av pensionsleverantör och där alla ska lära sig att hitta rätt i det som ibland kallas pensionsdjungeln.
Spararnas problem är att de inte vet vad de har för typ av sparande och inte heller vad de får om de byter bort det de har. Jo, förstås, det kommer att finnas de som vet vad spararna har och som vet hur de bör orientera. Att spararna själva skulle klara av att hugga sig igenom undervegetationen av försäkringstekniska termer om dödlighetantaganden, garanti­ nivåer, oförbrukad garanti eller andel av ett traditionellt försäkringsbolags konsoliderings­ kapital är inte att tänka på. Dessutom bör de enligt utredningen ha koll på om de är i en närande eller tärande fas av sitt försäkringsliv, eftersom det också påverkar värderingen av vad ska få med sig. Först när man har koll på de olika parametrarna kan man rätt värdera om det lönar sig att flytta eller om man ska låta bli.
Man kan förstås göra som de glada entreprenörerna på Pensiono.se. De struntar i var pengarna placeras och lägger fokus på att jämföra avgifter med en enkel räknesnurra som snabbt visar betydelsen av låga avgifter. Då går det att räkna fram att det går att göra enorma besparingar på att se till att flytta alla pengar från SEB eller Skandia till Danica eller Nordnet, som bara tar betalt på fondnivån och inte för försäkringsskalen i fondförsäkring.
Sen kan man kanske hoppas på den innovation som livförsäkringsutredningen funderar över som innebär att man varje år kan läsa ut ett flyttvärde på sin traditionella försäkring som är det belopp man kan få ta med sig om man tänker sticka.
Problemet är bara att det i viss mån blir upp till bolagen att räkna ut hur mycket man vill hålla inne, till förmån för de kunder som stannar kvar.
Enligt en av experterna i utredningen kan beräkningen slå på 10­20 procent för två tvillingförsäkringar i olika bolag. Lägg sen till flyttavgiften och de oamorterade anskaffningskostnaderna, alltså de provisar som förmedlare fått i förväg och räkna på avkastning det krävs för att affären ska gå ihop. Som lök på laxen, fast lite mindre uppenbart, kan kravet på könsneutrala premier spela in. Om man startar en ny försäkring och flyttar in under nästa år tappar män omkring fem procent av sitt kapital i och med att de får en premie som är lika som för kvinnor.
Det omvända gäller för kvinnor, som alltså
kan tjäna på att flytta in i manliga kollektiv. Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog brukar säga att det kan bli lite ”vilda västern” när man avreglerar en marknad, men att marknaden på sikt kommer att ta hand om
de problem som uppstår. Så blir det säkert. Frågan är bara vem som tar hand om de människor som hamnar i korselden mellan säljarna i nya vilda västern. För dem kan det bli synd om.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 4, 2012
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907