I arbetet med att göra om Skandia till ett ömsesidigt bolag har man upptäckt att en effekt blir att de kunder som har så kallade kapitalpensionsförsäkringar kommer att drabbas av dubbel avkastningsskatt efter ombildningen. Anledningen är enligt bolaget en olycklig formulering i övergångsbestämmelserna till en skattelagändring som enligt Skatteverkets tolkning leder till en skattehöjning. Nu vill man få till ett möte med ansvariga politiker för att korrigera bestämmelserna.
- Kapitalpensionsförsäkringar är en slags kapitalförsäkringar som beskattas som pensionsförsäkringar. De såldes bara några år så det är en rätt liten grupp det berör. Men det är principiellt rätt märkligt att det blir så här, säger Lars Bergendal, kanslichef på Thulestiftelsen som arbetar med ombildningen av koncernen och tidigare chefsjurist på Skandia Liv, till Pensionsnyheterna.
Kapitalpensionsförsäkringar beskattas med samma skattesats som pensionsförsäkringar, 15 procent. Men om försäkringsavtalen överlåts till en annan försäkringsgivare eller till och med till en annan del av försäkringsgivarens verksamhet så anses det som att ett nytt avtal ingåtts och försäkringen räknas då som en kapitalförsäkring och beskattas också som en sådan med 30 procent. Anledningen är övergångsbestämmelser till en skatteändring från 2008.
- Jag har svårt att tro att regering och riksdag vill ha dessa effekter när i sak denna lilla grupp ligger kvar i verksamheten i samma avtal och system precis som tidigare.
Därför begär han nu i ett brev till Finansdepartementet att man ska få träffa ansvariga politiker för att diskutera hur man ska kunna komma till rätta med det här problemet.
Även om inte Lars Bergendal tror att det får någon större effekt i ombildningsarbetet är det ett visst problem i tillämpningen av den så kallade skälighetsprincipen om en rättvis fördelning .
- Men det är klart att totalvinsten för kunderna är så stor att den här relativt lilla skatteeffekten knappast kommer att få någon praktisk betydelse för bolaget, säger han.