Som Pensionsnyheterna rapporterade i går har FundWatch, ett nytt initiativ från Sveriges konsumenter, granskat svenska pensions- och fondbolags etikarbete. Folksam välkomnar initiativet men har invändningar mot hur granskningen genomförts.
Jag tycker inte att alla delar av granskningen är perfekta men uppskattar initiativet. Vi engagerar oss i det som kunderna bryr sig om och vi kommer nu se över hur vi kan förbättra vår kommunikation om hur vi arbetar med ansvarsfullt ägande. Vi gör mycket som vi inte berättar om, det kan vi bli bättre på. Konsumentmakt är något vi också tycker är viktigt, därför har vi exempelvis tagit fram Shoppingguiden tidigare, säger Emilie Westholm, ställföreträdande chef Ansvarsfullt ägande Folksam, i en kommentar.
FundWatchs granskning utgår dels ifrån en lista över oetiska bolag dels utifrån den information som pensions- och fondbolagen själva publicerar om sitt påverkansarbete. Det tycker Emelie Westholm inte är helt klockrent.
Det är olyckligt att så stort fokus ligger på uteslutning av bolag. På Folksam fokuserar vi främst på att påverka bolagen att bli bättre. FundWatch har dessutom inte granskat skälet till att pensions- eller fondbolaget saknar innehav i de oetiska bolagen. Det framgår inte om detta är resultatet av ett aktivt etiskt ställningstagande eller om skälet är ett annat, säger Emilie Westholm.
FundWatch kommer inom kort att kalla representanter från de olika pensions- och fondbolagen till ett möte om hur granskningen genomförts. Därefter kommer en interaktiv webbsida byggas upp som konsumenter kan använda för att få mer information om hur pensions- och fondbolagen arbetar. Målet är även att konsumenterna enkelt ska kunna ställa krav på sina förvaltare.