De stora svenska bank- och försäkringsbolagen är mer intresserade av att prata om vad de gör som ansvarsfulla ägare än att faktiskt göra något. Det skriver företrädare för Sveriges konsumenter på DN Debatt i dag.
Organisationen har tagit fram en granskningsrapport som jämför de 15 största bankerna och pensionsbolagen utifrån sitt ansvarsarbete. Det man undersökt är hur de svenska förvaltarna agerar som ägare till 50 kontroversiella bolag.
I toppen av rankningen finns pensionsbolagen Alecta, AMF och KPA medan bankerna Swedbank Robur, Länsförsäkringar och Handelsbanken hamnar i botten. Förvaltarna i toppen av rankningen investerar bara i en handfull av de 50 granskade företagen medan bankerna i botten i över 30, skriver man på DN Debatt.
SPP, som gjort ett stort nummer av sina etiska eller SRI-investeringar och screening av bolag, kommer en bra bit efter konkurrenterna i tabellen, något som förvånar bolagets vd Sarah McPhee.
- Vi vet inte riktigt vilka bolag de har valt ut som kontroversiella. Vi har själva valt ut 100 bolag som vi inte placerar i över huvud taget och det är inte säkert att de finns med bland de 50 som de valt ut i undersökningen, säger hon till Pensionsnyheterna.
Hon tillägger att anledningen till att konkurrenterna som hamnar högre upp i listan kan ha små eller inga placeringar på tillväxtmarknaderna, vilket SPP har.
- Vi har nio stycken specialiserade analytiker som genom screening identifierar de bästa och sämsta bolagen. Vi står bakom att vi har de portföljer som är bäst genomlysta och beklagar att den kommunikationen inte har nått fram, säger Sarah McPhee.
Generellt är intresset för de här frågorna lågt, även om många säger sig vilja vara engagerade ägare är slutsatsen man drar från undersökningen.
De svenska AP-fonderna, som anses ligga relativt långt framme, avsätter bara ett par tusendelar av sina förvaltningskostnader till etik- och miljöhänsyn. I den kommersiella sektorn förefaller mer pengar satsas på marknadsföringen än på det faktiska arbetet. Den låga nivån ger en tydlig signal till företagen att dessa frågor inte är prioriterade.
Bara två av förvaltarna redovisar strukturerat och regelbundet om sitt aktiva arbete med kontroversiella företag, det är Första till Fjärde AP-fonderna och Nordea.
Bäst i rankingen var Alecta, AMF och KPA Pension.