På Sfm, Sveriges försäkringsförmedlares förening, är man minst sagt kritisk till att rapporten om provisionsförbud inte publicerats. De menar att rapportens slutsats, att det inte finns några skäl till att införa provisionsförbud, hemlighålls av Finansmarknadskommittén.
- Jag anser att det är skandal att en utredning som enligt vad som läckt ut pekar på att förmedlare gör ett viktigt arbete, är billigare att använda sig av än egna säljare och att de dessutom bör ha rätt att få ersättning för sitt arbete på det praktiska sätt som redan är etablerat hemlighålls, det säger Charlotta Carlberg, vd för Sfm, till Pensionsnyheterna.
Hon undrar om frågan om publicering är politiskt styrd.
- Som företrädare för försäkringsförmedlare har jag inte haft någon som helst insyn i den slutliga rapporten, jag har inte inbjudits att kommentera eller haft någon möjlighet att påverka vare sig hemlighållande eller offentliggörande. Jag är dock övertygad om att hade slutsatsen varit att provisioner bör förbjudas hade rapporten varit färdig, och den hade publicerats. Men nu är det Svensk Försäkring, Bankföreningen och Peter Normans kansli som håller i trådarna. Och jag tror inte att de gillar slutsatserna, säger hon.
På Sfm tycker man det är viktigt att förmedlingsverksamheten är transparant och tydlig. Men att förbjuda provisioner är inget som gagnar kunderna.
- Det handlar inte om att en förmedlare ska få härja fritt på marknaden, det handlar om att säkerställa kvalitativ rådgivning. Det finns mycket att arbeta med för att förbättra kvalitén på rådgivningen, bland annat dokumentationen, låt oss ta itu med det istället för att diskutera ersättningsmodellen, säger Charlotta Carlberg.