Sparinstitutens pensionskassa, SPK, som idag sköter den förmånsbestämda pensionsplanen för anställda i Swedbank, sparbanker och närstående bolag vill inte vara leverantör till den nya premiebestämda planen BTP 1. Det blir för dyrt och osäkert konstaterar SPK och tackar därför nej till deltagande i nya planen.
Den nya BTP-planen ska tillämpas tidigast från och med den 1 februari 2013 och är, när det gäller avgiftsnivåerna, mycket lik ITP 1 på tjänstemannaområdet. En väsentlig skillnad är att parterna BAO och Finansförbundet, som avtalat om planen, inte skapat någon valcentral för premieuppbörd och man har heller inte tänkt sig någon upphandling av försäkringsleverantörer.
Man har istället frågat olika aktörer på området om de vill leverera produkter till den nya planen. En del av premierna, 2,5 procentenheter av totalt 4,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp, ska placeras i vad som kallas för en trygg del som ska påminna om traditionell livförsäkring när det gäller förvaltningsprofil. Resterande del får placeras friare och här finns inga krav på utbetalning eller fondval i placeringarna. Det gäller också för premier som ligger över taket.
SPK har efter att ha övervägt saken nu bestämt sig för att inte gå med utan istället fortsätta att fokusera på sin gamla affär, alltså de förmånsbestämda BTP-pensionerna.
- Det är många decennier kvar i premieintäkter och säkert 100 år av utflöden i den planen. Men det betyder samtidigt att vi på lång sikt inte kommer få några inflöden, säger Peter Hansson, vd för SPK, till Pensionsnyheterna.
Anledningen till att man väljer att inte gå med i den premiebestämda planen är främst av kostnads- och intäktsskäl. SPK kan i dag inte meddela fondförsäkring och att sätta upp en sådan verksamhetsgren skulle bli kostsamt. Det gör att man därför bara skulle kunna erbjuda den trygga produkten, något som halverar den potentiella marknaden.
Till saken hör antagligen också att den besparing som bankerna gör genom att man förhandlat fram ett billigare avtal ger möjligheter att skapa nya alternativ. Den fördelen har ju inte SPK som inte tjänar någonting på den nya planen eftersom man själv bara skulle förvaltat och administrerat den.
Dessutom vet man inte hur många kunder man kan komma att få. Detta eftersom storbankerna förväntas ta fram egna alternativ för de egna anställda, något som leder till att det kommer att bli svårt att få en tillräcklig volym för att täcka kostnaderna. Om storbankerna alla tar fram egna alternativ för sina anställda blir det inte många kvar som kan dela på dem som blir kvar.
Lite påminner det här om utvecklingen inom ITP där ickevalsalternativen tar in en mycket stor del av den totala premievolymen och att det därför blir en liten del för de övriga att dela på.
SPK ser heller ingen möjlighet att bara erbjuda sjuk- och riskförsäkringar utan väljer, i det här läget, att avstå.
- Vi vet i det här läget inte heller hur många av sparbankerna som väljer att gå in i det nya avtalet. Det finns några av de mindre som funderar på att de tills vidare vill vara kvar i det gamla avtalet och det är ytterligare en osäkerhetsfaktor, säger Peter Hansson.