NYHETSARKIVET
1 okt 2012 12:46
Livförsäkringsutredningen: Lågt intresse för att flytta pensioner hittills
Det är en försvinnande liten del av det pensionskapital som idag går att flytta inom tjänstepension som faktiskt har flyttats, bara omkring 4 procent. Det skriver Livförsäkringsutredningen i sitt slutbetänkande Förstärkt Försäkringstagarskydd som presenterades i fredags.

2010 var det flytträtt på 546 miljarder kr inom premiebestämd pension. Det totala pensionskapitalet uppgick till cirka 1 787 miljarder kr. Av de siffror som utredningen tagit fram har totalt 23,7 miljarder kr flyttats.

Utredningen konstaterar att det pensionskapital som flyttats under perioden 2008–2010 motsvarar cirka 4 procent av flyttbart kapital inom premiebestämd pensionsförsäkring och att den största delen, cirka 80 procent avser flytt av tjänstepensionskapital. En relativt stor andel, uppskattningsvis mellan 4–5 miljarder kr, avser intern flytt inom ett företag eller företagsgrupp, vilket vanligtvis innebär att man flyttar till en annan förvaltningsform. Det finns ett stort flöde av pensionskapital som flyttas från traditionellt förvaltad försäkring till fondförsäkring.

Det innebär att cirka 63 procent av utflyttat kapital avser traditionellt förvaltad försäkring medan endast 44 procent av inflyttat kapital har överförts till den förvaltningsformen. Något som inte måste vara positivt för spararna.

”Då det är svårt att teckna nya försäkringsavtal med motsvarande garantier idag kan det indikera att det finns brister i den rådgivning som försäkringstagarna får i samband med flytten”, skriver man i utredningen.

Utredningens inhämtade siffror är för tiden fram till 2010. Men också uppdaterade siffror visar att tendensen att flytta är låg. Under perioden 2008–2010 så motsvarar flyttat kapital drygt 4 procent av det flyttbara pensionskapitalet. Man kan se en ökande trend att flytta pensionskapital, där ökningen inom kollektivavtalad tjänstepension är betydligt större än inom privat pensionsförsäkring.

Men också de här blygsamma siffrorna är uppblåsta. Cirka 15 procent av det totala kapitalet som flyttats kommer från Livförsäkrings AB Salus Ansvar som uppmanat sina kunder att flytta ut.

Inrapporteringen visar att en större volym, 23,7 miljarder kr, har flyttat ut än vad som redovisats som inflyttat kapital, 19,4 miljarder kr. Det ger en differens på 4,3 miljarder kr. En större del av skillnaden kan förklaras med att några bolag inte räknat in interna flyttar i flyttstatistiken, utan deras redovisade siffror avseende interna flyttar skulle adderas till flyttat kapital. Också med detta borträknat finns en skillnad på cirka 800 miljoner kr. En förklaring till den kvarvarande differensen kan vara att vissa bolag vid flytt in till traditionellt förvaltad försäkring, där inte hela pensionskapitalet blir garanterat, endast redovisar en del av det inflyttade kapitalet som en inbetald premie, medan resterande del, mellan 5 och 10 procent, i stället fördelas in i konsolideringsfonden eller som villkorad återbäring.


Enligt tillfrågade valcentraler finns det totalt cirka 7,3 miljoner premiebestämda pensionsförsäkringar tecknade, varav cirka 3,8 miljoner ligger i fribrev. Utredningen har även bett att få in uppgifter om alternativ-ITP från aktörer på marknaden. Här finns inte samma statistik att tillgå men antalet försäkrade har uppskattats till cirka 80 000, antalet försäkringar till cirka 225 000, varav fribreven utgör cirka 145 000. Det innebär att antalet fribrev kan uppskattas till knappt 4 miljoner och de utgör en så stor andel som 50 procent av antalet försäkringar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907