I dag träffar Länsförsäkringars, SPP:s och Skandias vd:ar Svenskt Näringslivs styrelse. Anledningen är flytträttsfrågan och hur Svenskt Näringsliv ställer sig till fri flytträtt.
Diskussionen gäller naturligtvis den gamla stötestenen hur Svenskt Näringsliv både kan vara för fri konkurrens och samtidigt behålla något som i praktiken är en monopolsituation med partskontrollerade bolag i de olika tjänstepensionsområdena.
Frågan är till viss del aktualiserad av Livförsäkringsutredningen som presenteras idag, men kanske än mer av den kommande ITP-upphandlingen. I flera andra avtalsområden har man gått från upphandling till ett öppet anslutningsförfarande. Så verkar inte bli fallet inom ITP-planen och det kan ses som monopolistiskt.
Pensionsnyheterna har tagit del av det brev som ligger till grund för dagens diskussion med Svenskt Näringslivs styrelse. I brevet som Sten Dunér, vd Länsförsäkringar AB, Sarah McPhee, vd SPP, och Bengt-Åke Fagerman, vd Skandia, har skickat skräder man inte orden.
I brevet skriver man att de fackliga företrädarna och Svenskt Näringsliv skickar budskapet att det inte är önskvärt med en flytträtt som skulle ge sparare med tjänstepension tillgång till hela utbudet av placeringsalternativ på pensionsmarknaden.
Man ifrågasätter också Svenskt Näringslivs inblandning i flytträttsdiskussionen.
Företrädare för Svenskt Näringsliv som argumenterar mot utvidgad flytträtt har även uppdrag utanför arbetsgivarorganisationen, exempelvis som representant i överstyrelsen hos en av våra konkurrenter, Alecta, och som styrelseledamot i vår konkurrent AMF. Att företrädare för de dominerande företagen AMF och Alecta vill begränsa konkurrensen är begripligt. Men att svenskt Näringslivs företrädare driver samma sak i näringslivsorganisationens namn är svårt att förstå, skriver man.
Svenskt Näringsliv har enligt de tre undertecknarna medverkat till att föra över mycket av pensionskapitalet till de partsägda bolagen genom centraliserade beslut.
Det är särskilt paradoxalt med tanke på att Svenskt Näringsliv på ett framgångsrikt sätt bildat opinion för mer av valfrihet och en ekonomi med mer decentraliserat beslutsfattande på andra områden, skriver de.