Massfondbytena har stoppats, men oseriös pensionsrådgivning är fortfarande ett konsumenträttsligt problem i premiepensionssystemet. Det skriver Pensionsmyndigheten i sin rapport Effekter av massfondbytesstoppet som lämnades till regeringen i dag.
Pensionsmyndigheten stoppade på regeringens uppdrag alla massfondbyten via robot i premiepensionssystemet i december förra året.
I rapporten skriver man att stoppet genomförts som planerat och att det till största delen fått önskad effekt. De problem med hög belastning och likviditet man haft, har i stort sett åtgärdats. Men det har förekommit intrångsförsök och det går inte enligt myndighetens bedömning att helt stoppa massfondbyten via robotinskjutning utan att använda en mer avancerad säkerhetslösning än den man har idag.
Antalet fondbyten minskade med 68 procent efter stoppet, till drygt 4 300 per dag i genomsnitt jämfört med cirka 13 500 per dag före stoppet.
Många premiepensionsrådgivare har försökt kringgå massfondbytesstoppet genom att flytta över sina kunder i fond-i-fonder. Och det har märkts i premiepensionssystemet.
Sedan massfondbytesstoppet 1:a december till halvårsskiftet 2012 har antal fond-i-fonder på fondtorget ökat med cirka 20 stycken till 67 stycken. Kapitalet i fond-i-fonder har under samma period nästan fördubblats och utgör 16,2 procent av totala fondkapitalet vid halvårsskiftet 2012, skriver man.
Däremot finns det fortfarande problem med bristande konsumentskydd. Och framförallt gäller det olika former av pensionsrådgivning som Pensionsmyndigheten menar kostar många sparare stora pengar utan att de får något för det.
Det är troligen ungefär samma antal pensionssparare som köper tjänster idag som före stoppet och det är fortfarande svårt att förstå vad de produkter och tjänster som säljs innebär. För att komma till rätta med detta krävs åtgärder från fler aktörer än Pensionsmyndigheten, skriver man i rapporten, men man pekar också på att det är svårt att utifrån dagens regelverk tillgodose konsumentskyddsaspekten.
Fortfarande är det många konsumenter som hör av sig till kundservice och tror att företag som säljer premiepensionsrådgivning är en del av Pensionsmyndigheten. De här tjänsterna är också svåra att värdera men är i regel en dålig affär för pensionsspararen, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Thomas Norling, i en kommentar.