NYHETSARKIVET
19 sep 2012 12:44
”Hundratusentals fribrev skapas med utredningens förslag”
Pensionsnyheterna har tagit del av ett brev från kollektivavtalsparterna som skickades till Livförsäkringsutredningen den 31 augusti, där man varnar för effekterna att öppna för flytträtt för fribrev på kryssmarknaderna på Avtalspension SAF-LO och ITP området.

I brevet, som undertecknats av företrädare för Svenskt Näringsliv, PTK och LO, påpekar man att det system man har i dag genom valcentralerna Fora och Collectum, innebär att det går bra för en anställd inom området att byta jobb utan att det för den skull behöver uppstå något fribrev. Den nya arbetsgivare som den anställde går till kan betala in premier till den befintliga försäkring som redan finns, något som är enkelt för såväl arbetsgivare som individer.

De påpekar också att det enligt en utredning som man låtit genomföra på Foraområdet är mycket vanligt med anställda som har flera anställningar under ett år. Det matematiska genomsnittet på området är 1,19 anställningar och rekordet är 16.
Parterna skriver att om utredningens förslag skulle genomföras så skulle det leda till att det under ett enda år skulle skapas flera hundra tusen nya försäkringar. Många av dessa skulle då kunna flyttas man att den flytten då inte skulle bli automatisk, vilket är effekten med att ha en försäkring i Fora eller Collectum utan att man skulle tvingas flytta ihop varje försäkring för sig, något som skulle leda till administrativt otympliga system. Så här skriver författarna:

”Problemet är att de direkta och indirekta kostnaderna för individen skulle öka dramatiskt när han/hon skulle bli tvungen att genomföra en flytt för att uppnå det som vi redan ordnat i planerna. Dels skulle han/hon vara tvungen att betala en administrationsavgift (ibland fast krontal) för varje försäkring och sedan flyttavgifter för att flytta ihop försäkringarna.”

Om utredaren tagit till sig av parternas oro är inte känt, livförsäkringsutredningens betänkande kommer ju inte förrän den 28 september. Men stalltipset är att utredaren kör över parterna vilket innebär att vi kan räkna med en rerun av synpunkterna i remissrundan och att lobbyisterna kommer att köa för att få audiens hos finansmarknadsminister Peter Norman (M) som ska ta emot betänkandet.
Brevet är undertecknat av Hans Gidhagen och Ingvar Backle på Svenskt Näringsliv; Magnus Furbring och Renée Andersson på LO; och Gunilla Dahmm och Dan Wallberg på PTK.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907