Svensk Försäkring menar att det omarbetade förmedlingsdirektivet IMD2 måste bli ett fullharmoniseringsdirektiv för att det inte ska riskera att snedvrida konkurrensen. Det skriver man i sitt remissvar på förslaget till IMD2.
EU:s nuvarande regler om försäkringsförmedling utgör minimiharmonisering. Det innebär att de enskilda medlemsstaterna inom EU är fria att införa egna regler som går längre än direktivet. Men Svensk Försäkring vill alltså att direktivet blir ett så kallat fullharmoniseringsdirektiv, med samma regler inom hela EU.
- De nationella regelverken om försäkringsförmedling ser har genomförts på väldigt olika sätt i de olika länderna. Det är ett av huvudskälen till att EU-kommissionen arbetat fram ett nytt direktivförslag där man vill harmonisera fler frågor. Men med fortsatt minimiharmonisering skulle det fortfarande vara svårt för kunderna att t.ex. jämföra produkter och erbjudanden mellan olika länder och för försäkringsföretagen att agera med olika förmedlare. Kommissionen vill ju med sina regleringsförslag stärka den inre marknaden, men då menar vi på Svensk Försäkring att det bör vara ett fullharmoniseringsdirektiv, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, till Pensionsnyheterna.
Han påpekar också att flera av reglerna i IMD2 tangerar MiFID2-direktivet, som vad det verkar blir ett fullharmoniseringsdirektiv. IMD2 och MiFID reglerar bitvis olika delar av konkurrerande marknader och då blir det viktigt att reglerna blir konkurrensneutrala vilket alltså talar för fullharmonisering av båda direktiven.
I remissvaret skriver man också att många begrepp i direktivförslaget är dåligt definierade och att det måste förtydligas på flera punkter. Detta är något som flera remissinstanser tidigare påtalat. Ett ofta återkommande påpekande är att begreppet försäkringsprodukt med investeringsinslag definieras på ett otydligt sätt.
Förutsättningarna för försäljning utan rådgivning måste enligt Svensk Försäkring utformas så att de tar hänsyn till den svenska kryssmarknaden.
- Artikel 25 i direktivet behandlar försäljning utan rådgivning. Och när vi studerat de föreslagna bestämmelserna så undrar vi hur stort utrymmet egentligen kan bli för sådan försäljning. Vi framhåller med kraft att bestämmelserna i IMD2 måste utformas så att bl.a. den försäljning utan rådgivning som förekommer på den svenska tjänstepensionsmarknaden med sina kryssvalsprodukter kan bibehållas. Den ordningen är etablerad sedan länge och fungerar väl, med enkel administration. Vi hoppas att politikerna tar med sig det till förhandlingarna, säger Johan Lundström.