Sveriges försäkringsförmedlares förening, Sfm, är kritisk till försäkringsförmedlardirektivet, IMD2. I ett remissyttrande skriver man att det är positivt att regelverket för försäkringsförmedlare förtydligas, men man anser samtidigt att flertalet av de föreslagna ändringarna är onödiga eller direkt dåliga.
Framförallt är det det föreslagna provisionsförbudet för oberoende förmedlare som Sfm är kritiskt mot. Enligt föreningen skulle ett sådant förbud sannolikt urholka utbudet av såväl förmedlare som produkter, pris och prestanda.
Enligt Sfm är oberoende rådgivning det bästa alternativet för kunden och effekten av ett provisonsförbud skulle bli att just den formen av rådgivning skulle få sämre finansieringsmöjlighet än andra rådgivningsformer. Dålig rådgivning borde i stället bekämpas genom förbättrad utbildning av förmedlare och förbättrad tillståndshantering.
Man ser också en risk att konkurrensen bland försäkringsbolagen utarmas av ett provisionsförbud. Enligt Sfm ger provisionsbaserad rådgivning små och nya aktörer en möjlighet att komma in på marknaden utan att behöva bygga upp en egen säljorganisation. Ett provisionsförbud skulle innebära att tröskeln för att komma in på försäkringsmarknaden höjs väsentligt.
Sfm påpekar också att branschen redan startat InsureSec för att se till att regelefterlevnaden, och därmed kundtryggheten, bland försäkringsförmedlarbolagen är hög.
På det hela taget så behövs över huvudtaget inte de förändringar som föreslås i IMD 2, enligt Sfm.
Ett gott konsumentskydd nås om försäkringsförmedlarna har personliga tillstånd vilket ökar möjligheten till en mer ingående analys vid tillståndsgivning och effektivare tillsyn. Detta tillsammans med tydligare regler, ökad transparens om vad tillsynsmyndigheten förväntar sig och SFM:s dotterblag InsureSec göra att SFM bedömer att en sund förmedlarmarknad kan uppnås även utan några av förslagen till ändringar i direktivet, skriver man i remissvaret.