NYHETSARKIVET
31 aug 2012 12:32
Angiveriparagraf i IMD 2-direktivet
I försäkringsförmedlardirektivet, IMD 2, finns det en skrivning om att anställda vid finansiella företag ska få ”incitament” att tipsa myndigheter om deras arbetsgivare bryter mot regler och lagar. De som gör det ska också få lämpligt skydd. Det rapporterar Pensionsnyheterna Analys i sitt senaste nummer, som kommer ut i dag.

Att underlätta för så kallade whistleblowers är något EU-kommissionen gör flitigt i olika rättsakter på det finansiella området men det är främmande i svensk rättstradition. För offentliganställda finns Lex Maria och Lex Sarah som gäller i vården men att ha ett institut av den typen på det privata området är en nyhet i den svenska arbetsrätten.

Det kan få effekten att en whistleblower skadar sin arbetsgivares kommersiella intressen, vilket skulle kunna vara skäl för uppsägning. Frågan är då hur de som anmäler sina arbetsgivare ska kunna skyddas.

– Man kan se det som att en arbetsgivare ska följa de regler som finns och att om man inte gör det så måste det påtalas att man inte följer reglerna och det kan då ske genom en möjlighet att ta kontakt med till exempel Finansinspektionen, säger Malou Larsson Klevhill, ämnesråd på finansdepartementet, till Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907