I går presenterade utredaren Mats Langensjö Buffertkapitalutredningen vid en nätverksträff arrangerad av Pensionsnyheterna. Utredningen presenterade ett huvudförslag och ett tilläggsförslag som en klar majoritet av de sakkunniga menade var bättre. Mats Langensjö tycker själv att resultatet blivit lyckat.
- Det är klart att det är en kompromiss och att det finns modeller som hade kunnat vara bättre. Men vi tycker att vi klarat det ganska bra, sa Mats Langensjö, vid nätverksträffen.
Terminologin kring buffertkapitalet ska enligt utredningen förenklas. Själva kapitalet ska enligt utredningen kallas för Pensionsreserven och fonden som förvaltar kapitalet i linje med det Pensionsreservsfonden. Den styrs sedan av Pensionsreservsstyrelsen. Det här ska också tydliggöra förhållandet mellan de olika aktörerna, styrelsen står för ägandet och fonden för förvaltningen.
En fördel som Mats Langensjö särskilt lyfter fram är att det föreslagna systemet kommer att bli mer oberoende av politisk inblandning än dagens där de olika AP-fonderna är enskilda myndigheter.
- Det skapar en bättre och tydligare kudde mot politiken, säger han.
Idag är AP-fonderna begränsade av placeringsregler som i lag avgör vad fonderna får och inte får placera i. Det här har man i utredningen strukit ett streck över och ersatt placeringsreglerna ersätts med en aktsamhetsprincip. För att blidka de som är oroliga för att buffertkapitalet kan få för stort ägande i svenska bolag behålls begränsningen av hur stort ägande fonden får ha på börsen och i enskilda bolag.
- Vi behåller begränsningen för svenska investeringar men tycker inte det är någon stor sak.
Under utredningens gång har intresset varit stort från de som vill ha fonderna spridda över Sverige. Utredningen går dem intressena till mötes men öppnar kanske dörren mer än vad de flesta tänkt sig.
- Man kan finnas var som helst i Sverige och också göra som många internationella pensionsfonder och etablera sig utomlands. Vi har också tagit bort restriktionen mot utländska styrelseledamöter, säger Mats Langesjö.