I en kommentar från Svenskt Näringsliv säger organisationens vd Urban Bäckström att centraliseringen och den politiska styrningen kommer att öka om Buffertkapitalutredningens förslag genomförs.
De tre fonderna får separata fondstyrelser, men de kommer att utses och kontrolleras av en regeringskontrollerad överstyrelse i spetsen för en samordnad myndighet. I praktiken kommer all makt att samlas i denna senare styrelse. Ansvaret för ägarstyrning, mål för förvaltningen och ledandet av myndighetens arbete samlas på en plats. I praktiken blir det en aktör som får ansvaret för förvaltningen av 870 miljarder kronor. Att detta är den egentliga innebörden av förslaget styrks av att utredaren menar att han egentligen helst hade sett en enda sammanhållen fond, säger Urban Bäckström i en kommentar, och menar att de effektivitetsförbättringar som eftersträvas borde kunna göras inom ramen för det nuvarande systemet.
Utredaren Mats Langensjö kommenterade vid gårdagens pensionsnätverksträff Svenskt Näringslivs kritik.
- Han har rätt och jag tycker det är bra. Det är ett kapital och ett uppdrag. Det finns inga diversifieringsvinster med fyra självständiga fonder att hämta. Det viktiga är att professionalisera kapitalförvaltningen med tre separata enheter som kan fokusera på att förvalta kapitalet, säger Mats Langensjö.