Debatten om AP-fonderna är redan i full gång, trots att utredare Langensjö inte lämnar sin utredning till finansmarknadsminister Peter Norman förrän på tisdag. Utgångspunkten är att Dagens Industri erfarit att utredningen föreslår att man gör en enda AP-fond av de nuvarande fem, även om man också har en lösning med tre fonder.
Den tanken har fått särintressena att formera sina styrkor och vässa sina pennor. Först ut var det Dagens Nyheter som lyssnade till professor Assar Lindbecks varningar för att en enda jättefond skulle kunna locka fram löntagarfondsspöket igen, alltså med ett latent hot att fonderna skulle kunna kidnappas för politiska syften.
Han varnade för att en fond skulle kunna bli för dominerande på obligationsmarknaden trots att fonderna i dag tillsammans inte äger mer än 7 procent av statens utställda obligationer. Livbolagen är i det fallet betydligt större ägare av statsskuld eftersom de tillsammans sitter på 40-50 procent.
Idag går också finansanalytikern Peter Malmqvist ut i en debattartikel och påpekar att AP-fonderna redan i dag är billiga i drift (trots fredagspuben på AP 4) och att det inte finns några stora pengar att tjäna på att slå ihop fonderna. Han varnar också för att en enda jättefond skulle leda till indexplaceringar i större utsträckning och anser att erfarenheterna från AP 7, som har en sådan strategi, inte talar för den lösningen och skriver:
Det finns inga enkla och billiga sätt att placera 860 miljarder kr i pensionskapital. De aktiva AP-fonderna uppfyller högt ställda krav på genomlysning, kontroll och riskspridning.(
)Att koncentrera dem till färre enheter kommer bara att föra förvaltningen närmare en global indexfond.
Det faktum att artikeln publiceras i dag, då utredningen ursprungligen skulle ha presenterats, kan betyda att något lobbyföretag orkestrerat inlägget, men missat att överlämningen skjutits upp, även om Pensionsnyheterna medger att det är en mycket konspiratorisk tanke.
Även LO har kommenterat den ännu inte offentliggjorda utredningen och menar att dagens system inte behöver ändras och vänder sig emot tankarna på att ge fonderna friare placeringsregler, samtidigt som man minskar möjligheterna att placera i svenska aktier, som ett sätt att se till att mota löntagarfondspöket i grind. Men det vill inte LO-ekonomen Torbjörn Hållö. Jag har svårt att se argument för det säger han till DI idag.
Det ska bli intressant att se vad utredningen faktiskt kommer att föreslå och om den verkligen tänkt sig att slå ihop de fem fonderna till en enda för att spara pengar. Av det som hörts från utredningen har det snarare varit ett starkt fokus för att öka fondernas avkastning för att på så sätt stärka pensionssystemet och minska risken för att balanseringen träder in.
På tisdag vet vi vad utredningen faktiskt föreslår och se vilka särintressen som då tar sig upp på barrikaderna. Att det kommer att bli många som känner sig manade är tydligt redan nu.