Diskrimineringsombudsmannen, DO, genomför nu en granskning av hur 35 arbetsgivare inom finans- och försäkringsbranscherna samt media och IT arbetar för att uppnå jämställda löner. Vad gäller pensions- och försäkringsbranschen blir dock inte granskningen särskilt omfattande, bara Fora och Collectum finns med på listan över granskningsobjekt.
Anledningen till att DO valt att granska företag inom media, IT, finans- och försäkringsbranscherna är att det inom dessa branscher finns indikationer på bristande jämställdhet. Det visar bland annat SCB:s lönestatistik från finans- och försäkringsbranschen och regeringens erfarenheter med jämställdhet inom IT-sektorn.
Många kvinnor har tidsbegränsade anställningar, arbetar deltid och blir mer sällan befordrade. Sämre anställningsvillkor gör det också svårare att få upp lönen. Dessutom har män fler löneförmåner än kvinnor, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i en kommentar.
Enligt DO är lönegapet mellan kvinnor och män är fortfarande ett stort problem. Kvinnliga tjänstemän inom näringslivet tjänar i snitt 79,4 procent av männens löner. Tar man hänsyn till skillnader i exempelvis yrke, utbildning och tjänstgöringsgrad hamnar den oförklarade löneskillnaden på 9,2 procent.
Tillsammans med en annan granskning som rör grundskolor är detta de första större granskningar gällande aktiva åtgärder som myndigheten genomför sedan den bildades 2009. Under våren har en särskild granskningsenhet byggts upp.